Home Svijet Britanske saobraćajnice pune rupa: Oštećeni automobili, ugroženi životi vozača…

Britanske saobraćajnice pune rupa: Oštećeni automobili, ugroženi životi vozača…

by admin

Načičkane po asfaltu, raznih oblika i veličina, rupe na cestama u Britaniji postale su prava pošast i opsesija za vozače. Popravak vozila stoji ih čitavo bogatstvo, a nerijetko su ugroženi i životi vozača.

Britanski autoklub procjenjuje da na britanskim cestama ima više od milion rupa, za što mnogi odgovornom smatraju vladu zbog nedovoljnog ulaganja u trajnije popravke, prenosi HINA.
Krateri na saobraćajnicama nastaju zimi kad se voda, koja prodre u pukotine na cestama smrzne.
Mnogima je loše stanje britanskih cesta simptomatično i ukazuje na opći raspad infrastrukture širom zemlje, uključujući bolnice iz viktorijanskog doba, škole i sistem kanalizacije.
“Naše su ceste u užasnom stanju zbog toga što uzastupne vlade i vlasti nisu dovoljno ulagale u njih decenijama”, kaže aktivist Mark Morrell (63), najpoznatiji britanski “borac” protiv lošeg stanja na cestama.
“Britanska cestovna mreža je krvotok britanske privrede i zanemarena je”, rekao je za AFP. On se zalaže za dugoročnu politiku održavanja cesta, a ne samo za njihovo krpanje, kako bi se izbjeglo ponovno otvaranje kratera i pri najmanjem mrazu.
S obzirom na to da se ove godine spremaju opći izbori, rupe su privukle pažnju premijera Rishija Sunaka koji je obećao “nevjerovatne” 8,3 milijarde funti ulaganja u popravke u idućih deset godina.
Morrell tvrdi da je to kap u moru onoga što je zaista potrebno. Rupe su postale toliki problem i britanska opsesija da su dobile svoj nacionalni dan koji se obilježava u januaru.
Tim je povodom britanski autoklub objavio da je prošle godine obavio 632.000 intervencija povezanih s oštećenjima na cestama.

Samo su prošle godine vozači zbog toga na vozilima imali štete u iznosu od 474 miliona funti, objavile su osiguravateljske kuće.

Smatrajući da ih je vlada iznevjerila, neki su Britanci sami prionuli rješavanju tog problema. Među njima je i muzička zvijezda Rod Stewart koji je u martu 2022. snimljen kako osobno popunjava rupu blizu svoga imanja u Harlowu.
Cesta je takva već godinama, rekao je tada, dodavši kako njegov Ferrari njome ne može proći.

(Vijesti.ba)

Možda vas zanima