Britanski Konzervativci skoro priznali poraz dan uoči otvaranja glasačkih mjesta

2 minuta čitanja

Ankete javnog mnijenja pokazuju da je Laburistička stranka lijevog centra spremna za veliku pobjedu na glasanju u četvrtak kojim bi se okončalo 14 godina konzervativne vladavine i Starmeru u petak ujutro predali ključevi premijerovog ureda u Downing Streetu broj 10.

- OGLAS -

I Starmer i konzervativni premijer Rishi Sunak započeli su posljednji dan kampanje prije otvaranja birališta, upozoravajući glasače na strašne ekonomske posljedice ukoliko onaj drugi pobijedi.

Suočeni s predviđanjima o najtežem rezultatu u istoriji stranke, Konzervativci su se, međutim usredsredili na ograničavanje štete, navodeći da moraju zadržati dovoljno mjesta kako bi pružili efektivnu opoziciju laburističkoj vladi.

- OGLAS -

Potpuno prihvatam da ovo što ankete u ovom trenutku pokazuju znači da ćemo sutra vjerovatno vidjeti najveću laburističku većinu, najveću većinu koju je ova zemlja ikada vidjela – izjavio je konzervativni ministar Mel Stride za BBC.

– Ono što je sada bitno jeste kakvu opoziciju imamo, kakvu sposobnost da se kontrolira vlada unutar parlamenta – kazao je.

- OGLAS -

Analiza ankete koju je proveo Survation pokazuje da Laburisti osvajaju 484 od 650 mjesta u parlamentu, daleko više od 418 koliko je osvojio bivši čelnik stranke Tony Blair u svojoj uvjerljivoj pobjedi 1997., i najviše u njenoj istoriji.

Predviđalo se da će Konzervativci osvojiti samo 64 mjesta, što bi bilo najmanje od osnivanja stranke 1834. godine.

Druge analize pokazale su manje razlike u pobjedi Laburista, ali nijedna nije pokazala drugačiji ukupni ishod, prenosi Reuters.

(Vijesti.ba / FENA)

Podijeli ovaj članak