Home Bosna i Hercegovina Budućnost je u evropskim i NATO integracijama

Budućnost je u evropskim i NATO integracijama

by admin

„Drage građanke i građani Bosne i Hercegovine, svi vi, kako u zemlji tako i u inostranstvu, želim vam sretan Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Ovo je datum kad smo prije 32 godine čvrsto odlučivši da sami stvaramo svoju budućnost u suverenoj i nezavisnoj zemlji po mjeri svih njenih građana i naroda.

Nažalost, za taj cilj morali su biti položeni brojni životi i prije svega se moramo sjetiti svih stradalih u borbi za našu nezavisnost i odati im poštovanje. Bez njih danas ne bismo obilježavali Dan nezavisnosti niti bismo imali priliku da gradimo svoju budućnost.

Također, moramo biti svjesni i podsjećati se da je ZAVNOBiH temelj na kojem smo sagradili nezavisnu Bosnu i Hercegovinu.

Ali, naša najveća briga mora biti budućnost. Budućnost je u evropskim i NATO integracijama. U evropskim, jer ćemo kao članica EU doživjeti ekonomski prosperitet, a težnja ka NATO savezu izraz je naše želje da osiguramo trajan mir. Kao najevropskija stranka u Bosni i Hercegovini, Naša stranka je učinila najviše na pristupanju Evropskoj uniji: od stvaranja atmosfere kompromisa, preko predlaganja, glasanja i implementacije rješenja koje nas vode ka EU, pa do lobiranja u Briselu i drugim centrima zapadnih demokratija da podrže naše napore i otvore pregovore o pristupanju EU. U tome, naravno, mi u Našoj stranci posustati nećemo, jer drugačije ne znamo ma kakvi bili pritisci unutrašnjih protivnika našeg EU puta, koji samo nacionalizam i sukobljavanje vide kao patriotizam. Posustati nećemo ni pod pritiscima izvana koji su protiv proširenja i koji bi da BiH vide na strani nedemokratskih režima. Nećemo, jer ovo je naša zemlja. Bosna i Hercegovina je evropska zemlja koja u smislu društvenog ustrojstva baštini zapadne i demokratske vrijednosti.

S vjerom da će ove godine Dan nezavisnosti obilježiti otvaranje pregovora, najveći poslijeratni korak na približavanju Evropskoj uniji, želim da u zdravlju, miru i veselju provedete ove praznične dane.

Živjela Bosna i Hercegovina!“

(Vijesti.ba)


Možda vas zanima