Home Svijet Bugari i Rumuni ulaze u Šengen, unutar EU će putovati bez pasoša avionom i brodom

Bugari i Rumuni ulaze u Šengen, unutar EU će putovati bez pasoša avionom i brodom

by admin

Državljanima Rumunije i Bugarske od 31. marta neće biti potrebni pasoši za putovanje avionom ili morem u većinu drugih članica EU, kao i Norvešku i Švicarsku, saopćilo je  Evropsko vijeće.

Rumunima i Bugarima biće potreban pasoš kada prelaze kopnene granice u susjedne članice EU.

Odlukom Evropskog vijeća proširuje se Šengenska zona na 25 od 27 članica evropskog bloka, javlja RSE.

Šengenska zona također obuhvata Norvešku i Švicarsku, koje nisu dio EU, ali ne uključuje Irsku i Kipar.

Austrijski mediji 30. decembra su javili da je Beč povukao veto i saglasio se sa dokumentom kojim će Rumuniji i Bugarskoj biti dozvoljen bezvizni ulazak vazduhom i pomorskim putem, što bi mogao biti prvi korak ka članstvu u Šengenskoj zoni.

U dokumentu se nalaze i tri austrijska uslova za puno članstvo, među kojima je i povećano prisustvo Agencije EU za zaštitu granica Fronteks u Rumuniji i Bugarskoj, te dodatna novčana sredstva Evropske komisije za zaštitu vanjskih granica i pojačane provjere na vanjskim kopnenim granicama bloka.

Vijeće EU na nivou ministara unutrašnjih poslova saglasio se u decembru prošle godine sa ulaskom Hrvatske u Šengen, ali su odgođene odluke za Bugarsku i Rumuniju.

Austrija je blokirala prijem ove dvije zemlje uz objašnjenje da su slabi u svojim naporima u borbi protiv ilegalne migracije na njihovim teritorijama.

(Vijesti.ba / Fena)

Možda vas zanima