Home Svijet Četvero astronauta NASA-e stigli na Međunarodnu svemirsku stanicu

Četvero astronauta NASA-e stigli na Međunarodnu svemirsku stanicu

by admin

Troje američkih astronauta i ruski kozmonaut stigli su danas na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS).

Dvostepenska raketa Falcon 9 s autonomno upravljanom kapsulom Crew Dragon nazvanom Endeavour lansirana je iz NASA-ina svemirskog centra Kennedy u Cape Canaveralu na atlantskoj obali Floride. Četvero novopridošlih astronauta na odredištu je dočekala aktualna sedmeročlana posada stanice, objavila je američka svemirska agencija NASA, prenosi HINA.

Na ISS su trebali stići još u subotu, no, polijetanje je odgođeno zbog jakog vjetra.

Tokom šestomjesečnog boravka na ISS-u planiraju provesti više medicinskih eksperimenata. Posada će boraviti na svemirskoj stanici do kraja augusta te izvesti oko 250 eksperimenata u mikrogravitacijskom okruženju orbitalne platforme.

NASA-in veteran dr. Michael Barratt, treći je put na ISS-u, a Matthew Dominick, pilot američke mornarice, Jeanette Epps, avioinženjerka i bivša tehnička obavještajna službenica CIA-e i kozmonaut Aleksander Grebjonkin, bivši inženjer vojnog aviona, prvi put.

Međunarodna svemirska stanica jedno je od rijetkih mjesta na kojemu Sjedinjene Države i Rusija još uvijek sarađuju uprkos ruskoj agresiji na Ukrajinu. O stanici se brinu svemirske agencije SAD-a, Rusije, Kanade, Evrope i Japana.

(Vijesti.ba)

Možda vas zanima