Home Bosna i Hercegovina Četvorka iz Bratunca optužena za krijumčarenje 180 migranata

Četvorka iz Bratunca optužena za krijumčarenje 180 migranata

by admin
Optuženi za organizovanje grupe ili udruženja za izvršenje kaznenog djela krijumčarenja migranata i krijumčarenje ljudi su – Stojadin Marković (1972.) iz Bratunca, državljanin BiH i R. Srbije, Dragan Mićić (1974.), nastanjen u Bratuncu, državljanin BiH i R Srbije, Miloš Simić zv. ‘Kifla’ (1992.), nastanjen u Bratuncu, državljanin BiH, sva trojica ranije osuđivani, te Vladan Grujčić (1994.), nastanjen u Bratuncu, državljanin BiH.

Optuženi se terete da su, djelujući u okviru organizirane kriminalne skupine koju su sačinjavale osobe sa područja BiH i Srbije, krajem 2019. i početkom 2020. godine, u više navrata, učestvovali u krijumčarenju skupina ilegalnih migranata, sačinjenih najčešće od pet do 15 ilegalnih migranata.

Spomenute ilegalne migrante, koji ne ispunjavaju uslove za zakoniti ulazak i boravak u BiH, niti zemeljama EU, pripadnici organizovane grupe su pronalazili na području Srbije, te iz Beograda transportovali autobuskim linijama do granice BiH u okolici Ljubovije, pa nakon toga ilegalno, izvan graničnih prijelaza, krijumčarili na područje Bratunca i teritoriju Bosne i Hercegovine, te dalje kroz tranzit u BiH, prema zemljama EU i zapadne Evrope.

Prema prikupljenim dokazima, optuženi su na ovaj način izvršili krijumčarenje najmanje 180 ilegalnih migranata, te na taj način za sebe i druge osobe, ostvarili veliku nezakonitu imovinsku korist.

Izvršeno krijumčarenje je protivno članu 6. Protokola protiv krijumčarenja migranata kopnenim, morskim i zračnim putem kojim se dopunjuje Konvencija UN protiv transnacionalnog organizovanog kriminala, kao i odredbama Zakona o graničnoj kontroli BiH.

U okviru predmeta tužilaštvo će pozvati svjedoke koji su pripadnici agencija za provođenje zakona BiH i Srbije.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

(Vijesti.ba)

Možda vas zanima