Home Svijet Cijene nafte na putu da zabilježe rast od preko tri posto na sedmičnom nivou

Cijene nafte na putu da zabilježe rast od preko tri posto na sedmičnom nivou

by admin

Cijene nafte danas su u blagom padu, ali su na putu da zabilježe rast od preko tri posto na sedmičnom nivou pod uticajem prognoziranog rasta potražnje tokom 2024. godine i neočekivanog smanjenja zaliha u SAD.

Barel brent nafte na tržištu u Londonu pojeftinio je za 47 centi i sada košta 84,95 dolara, a barel sirove nafte u SAD prodaje se za 80,77 dolara.

Cijene su ostale u granicama raspona iz većeg dijela prošlog mjeseca, otprilike između 80 i 84 dolara po barelu.

Međunarodna agencija za energiju jučer je objavila prognozu o većoj potražnji tokom 2024. godine, dok jemenska pobunjenička grupa Huti, povezana sa Iranom, nastavlja da ometa isporuke preko Crvenog mora.

Očekuje se da će svjetska potražnja za naftom porasti za 1,3 miliona barela dnevno tokom ove godine, procijenila je IEA u svom najnovijem izvještaju.

Rastu cijena doprinose i udari Ukrajine na ruske rafinerije nafte. U jednom od najozbiljnijih napada na ruski energetski sektor u posljednjih nekoliko mjeseci izbio je požar u najvećoj rafineriji “Rosnjefta”.

Zalihe sirove nafte u SAD takođe su neočekivano opale prošle sedmice pošto su rafinerije ubrzale preradu, dok su zalihe benzina umanjene usljed rasta potražnje, saopćila je američka Uprava za energetske informacije.

(Vijesti.ba)

Možda vas zanima