Home Svijet Cijene nafte pale ispod 85 dolara na međunarodnim tržištima

Cijene nafte pale ispod 85 dolara na međunarodnim tržištima

by admin

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila niža za 55 centi nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 84,83 dolara. Jučer je zaključio trgovinu u plusu 1,39 dolara.

Na američkom tržištu barelom se danas trgovalo po 56 centi višoj cijeni, od 80,70 dolara. Jučer je zaključio trgovinu u plusu 1,54 dolara.

Tržišta su u četvrtak ohrabrile prognoze Međunarodne agencije za energiju (IEA) koje signaliziraju tješnju opskrbu u ovoj godini, prenosi SEEbiz.

Agencija procjenjuje da će globalna potražnja za naftom u prvom tromjesečju porasti za 1,7 miliona barela dnevno, snažnije no što su bili očekivali, zbog poboljšanih izgleda u SAD-u i pojačane potražnje za gorivom pod utjecajem putovanja brodova dužom rutom oko Rta dobre nade.

Podigli su i procjenu rasta potražnje u cijeloj godini, za 110.000 barela dnevno, na 1,3 miliona barela dnevno. To ujedno znači da će rast biti znatno sporiji nego u 2023. zbog posustajanja svjetske ekonomije, napominju. Prošle godine, potražnja je po njihovim procjenama bila porasla za 2,3 miliona barela dnevno.

IEA-ino izvještaj nadovezao se na neočekivani pad zaliha u SAD-u u prošloj sedmici budući da su rafinerije završile redovne radove na održavanju. Pale su i zalihe benzina, snažnije no što se očekivalo, zahvaljujući valu potražnje.

(Vijesti.ba)

Možda vas zanima