Home Bosna i Hercegovina Čović najavio izmjene Izbornog zakona do februara

Čović najavio izmjene Izbornog zakona do februara

by admin

Predsjedništvo Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine (HDZ BiH) danas je u Vitezu održalo svoju redovnu osmu sjednicu.

Predsjedništvo je razmatralo izvještaj i realizaciju programskih ciljeva u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti za 2023. godinu.

Aktuelna politička situacija u BiH te aktivnosti izvršne i zakonodavne vlasti na svim nivoima u Bosni i Hercegovini teme su o kojima je prisutne informisao predsjednik Dragan Čović.

Zamjenica predsjednika i predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto, osvrnula se na aktivnosti Vijeća ministara BiH, pri čemu je istaknula niz aktivnosti, razgovore i napore koje se ulažu za  postizanje dogovora u duhu ispunjavanja 14 ključnih prioriteta. Intenzivan politički dijalog uz međusobno uvažavanje nema alternativu, kako bi se postigao konačan dogovor i cilj, kazala je.

Toni Kraljević, dopredsjednik HDZ-a BiH i ministar finansija i dopredsjednik Vlade Federacije BiH govorio je o aktivnostim Vlade i koracima oko usuglašavanja Budžeta.

Predsjedništvo je raspravilo naredne korake kako bi se usvojio Zakon o Budžetu institucija  BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2024. godinu, kao i predan rad na ispunjavanju nužnih reformi. Ocijenjeno je, kako je postignut izuzetan napredak te kako se mora nastaviti aktivno rješavati svi otvoreni izazovi od 14 ključnih prioriteta BiH.

„Razgovarali smo o onome što smo radili i uspjeli realizovati, što su bili naše stranačke odrednice i planovi za 2023. godinu. Imali smo izvještaj predsjedavajuće Vijeća ministara BiH, Parlamentarne skupštine, Vlade Federacije i RS. Predsjedništvo je zaključilo kako smo najveći dio onog sto smo stavili kao plan i zadatak, realizovali“, poručio je Čović u izjavi medijima.

„Ostalo je još stvari koje treba završiti, usvojiti Budžete na nivou BiH i Federacije, to nam je zajednički interes“, naglasio je Čović te je spomenuo i izborni zakon koji još nije u Parlamentarnoj proceduri, ali naglasio je, kako će se kroz prvi i drugi mjesec i taj posao završiti do kraja, jer je to jedan od 14 uslova.

„Ostalo je jos nekih tehničkih detalja na razini kantona i entiteta, koje nismo do kraja realizovali a koje smo dogovorili. Dogovorena je i zajednička sjednica sjednica Predsjedništva i Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora BiH i svih nosioca vlasti za 22. januara iduće godine, kako bi se razmatrala strateška pitanja i smjernice djelovanja za 2024. godinu“, zaključio je Čović.

(Vijesti.ba)

Možda vas zanima