Home Svijet Čovjek koji je objavio raspad Jugoslavije: Preminuo Robert Badinter

Čovjek koji je objavio raspad Jugoslavije: Preminuo Robert Badinter

by admin

Francuski pravnik i političar Robert Badinter, bivši ministar pravosuđa koji je bio predsjednik arbitražne komisije u okviru Mirovne konferencije o Jugoslaviji 1991. godine, preminuo je danas u dobi od 95 godina, izvijestili su francuski mediji.

Badinter – advokat, profesor prava na Sorbonnei i predsjednik francuskog Ustavnoga vijeća – u vrijeme raspada Jugoslavije bio je na čelu takozvane Badinterove komisije koja je u decembru 1991. donijela mišljenje da je SFRJ u procesu dezintegracije, na temelju kojega su 15. januara 1992. države Evropske ekonomske zajednice (EEZ) priznale državnu nezavisnost Hrvatske i Slovenije u postojećim granicama, prenosi HINA.
U svojoj se dugogodišnjoj pravničkoj i političkoj karijeri zalagao za ukidanje smrtne kazne u Francuskoj, što je ostvareno 1981. godine. Židovski intelektualac i ministar u socijalističkoj vladi, čiji je otac umro u njemačkom koncentracijskom logoru, Badinter je bio meta brojnih napada francuske desnice, od kojih su neki bili obojeni antisemitizmom.

(Vijesti.ba)

Možda vas zanima