Home Svijet Dalaj Lama: Mir u svijetu samo ako prvo pronađemo mir u sebi

Dalaj Lama: Mir u svijetu samo ako prvo pronađemo mir u sebi

by admin

– Unatoč brojnim izazovima s kojima se danas suočavamo, optimističan sam da s rastućom zahvalnošću što smo svi povezani u jedinstvu ljudskosti, možemo raditi na tome da živimo značajnije i stvaramo bolji svijet, napisao je on na društvenoj mreži X.

– Također, čvrsto vjerujem da možemo pronaći mir u svijetu samo kad pronađemo mir u sebi. Svako ljudsko biće ima potencijal unutarnjeg mira te da doprinese miru naše globalne zajednice, dodao je.

Naglasio je da “ratovi u Pojasu Gaze, Ukrajini i Siriji, uz terorističke napade na Izrael, Afriku i Pakistan, upropastili su 2023. godinu.”

– Moramo nastojati njegovati suosjećanje i unutarnji mir, bez obzira na vlastitu nacionalnost ili religiju, možemo doprinijeti dobrobiti i sreći cijeloga čovječanstva. Ako je prošlo stoljeće bilo stoljeće nasilja, naša je odgovornost da ovo stoljeće učinimo stoljećem dijaloga, rekao je Dalaj Lama.

Godine 1959. Dalaj Lama je pobjegao kineskim komunistima u tibetanskim planinama i otišao u egzil u Indiju. Otad je putovao svijetom propovijedajući pomirenje. Dobitnik Nobelove nagrade dao je ostavku na političke dužnosti u tibetanskoj vladi u egzilu 2011.

(Vijesti.ba/HINA)


Možda vas zanima