Home Bosna i Hercegovina Dan rudara: Biti rudar znači biti častan, pošten i vrijedan

Dan rudara: Biti rudar znači biti častan, pošten i vrijedan

by admin

Ove godine imaju razloga biti zadovoljni jer je danas potpisan Kolektivni ugovor u oblasti rudarstva, kojim su pored većih plata dobili i uvećanje iznosa toplog obroka. Adnan Delić u Rudniku Mramor radi već 20 godina, nastavio je porodičnu tradiciju jer je i njegov otac bio rudar. Kaže da je posao jamskog rudara težak i poziv koji nije za svakoga.

“Rudarski posao je svakodnevna borba. Težak posao, ali u njemu svakodnevno ima i lijepih trenutaka. Ja sam odabrao prije 20 godina da budem rudar i ne kajem se. Biti rudar znači biti častan, pošten, vrijedan”, kaže za Vijesti.ba rudar Delić.

Od godine pred nama, rudarski posao će biti plaćeniji, to govori danas potpisani Kolektivni ugovor. Ranije utvrđeno linearno povećanje plate od 1. maja 2022. godine koje je iznosilo 235 KM sada se poveća na od 350 KM. Povećava se i topli obrok sa 14 na 17 KM, a linearno povećanje podvrgnuto porezima i doprinosima. Centralna manifestacija dana rudara je upriličena u rudniku Mramor kod Tuzle odakle je poručeno dosta toga.

“Sretni, zadovoljni. Ispunili smo zamišljeni cilj. Opredjeljenje svih aktera je da svi radimo za dobrobit rudnika i elektroenergetskog sektora. Kao i svi ostali tako i mi iz rudnika moramo podići proizvodnju na viši nivo, svoj posao traba raditi i Elektroprivreda BiH. Mi nemamo pravo da ne iskoristimo sve uslove i potencijal koji imamo”, kazao je Sinan Husić, predsjednik Samostalnog sindikata rudara FBiH.

Potpisani Kolektivni ugovor nije jednostran, garantuje prava ali zahtijeva i obaveze, ističe premijer FBiH Nermin Nikšić.

“Ja se iskreno nadam da ćemo u narednom periodu ponovo doći u situaciju da ne moramo kupovati ugalj izvan Koncerna EP BiH i da će naši rudari davati potrebnu proizvodnju. Mi svi skupa moramo i raditi ćemo na boljoj proizvodnji i boljim uslovima rada u rudnicima”, kazao je Nikšić.

Ovaj svečani dan obilježen je u Tuzli na nekoliko lokacija polaganjem cvijeća na spomenik Husinskom rudaru, a centralni događaj obilježen je u Rudniku Mramor koji danas obilježava 65 godina postojanja.

Podsjećamo, u naselju Husino nadomak Tuzle od 21. do 28. decembra 1920. godine organiziran je otpor rudara Rudnika Kreka protiv nasilja državne vlasti u toku generalnog štrajka rudara Bosne i Hercegovine. Pokrenuta je zbog vladinog kršenja sporazuma o visini naknada, ali i odluke o deportaciji rudara iz Slovenije, koji su radili u Kreki. Sve je počelo štrajkom, a završilo oružanim sukobom u kojem je učestvovalo okvirno sedam hiljada rudara s područja sela Lipnica, Morančani, Par Selo, Petrovice i Husino. Od tada se 21. decembar obilježava kao Dan rudara, a na ovaj datum rudari ukazuju na položaj u kojem djeluju.

(Vijesti.ba)

Možda vas zanima