Home Bosna i Hercegovina Danas je Božić, najradosniji kršćanski praznik

Danas je Božić, najradosniji kršćanski praznik

by admin

Vjernici koji vrijeme računaju po gregorijanskom kalendaru danas proslavljaju Božić, najradosniji kršćanski praznik.

Danas Božić proslavljaju Rimokatolička crkva, protestantske i anglikanske crkve, kao i pravoslavne crkve koje su prihvatile novo računanje vremena.

Na Badnje veče i Božić katolički vjernici poklanjaju se jaslama Bogomladenca koja se tradicionalno improvizuju u svim hramovima.

Ovaj običaj je sjećanje na poklonjenje tri mudraca sa Istoka koji su stigli u Betlehem prateći najsjajniju zvijezdu koja se zaustavila tačno iznad pećine rođenja.

Običaj da se u crkve postave jasle, sa figurama koje dočaravaju siromašne uslove staje u kojoj je Krist rođen, potiče iz 13. vijeka. Takve jasle u svojim domovima danas imaju i vjernici. Prve jaslice napravio je Sveti Franjo Asiški 1223. godine.

U kućama vjernika Rimokatoličke crkve, vijenac-advent je ispleten od slame i borovih grančica, ukrašen purpurnim vrpcama i ima četiri crvene svijeće, zbog četiri nedjelje posta, koje se pale jedna po jedna, svake nedjelje uoči Božića.

Prema evanđeljskom predanju, Isus Krist je rođen 25. decembra u Betlehemu pa se, uz razlike u kalendarima, taj datum kao početak nove ere i nove istorije čovječanstva poštuje u cijelom kršćanskom svijetu.

Božićna misa u katedrali Presvetog Srca Isusova u Sarajevu biće održana u 10.30 sati.

Redakcija Vijesti.ba svim pripadnicima katoličke vjeroispovijesti upućuje čestitke.

(Vijesti.ba)

Možda vas zanima