Danas nastavak prekinute sjednice Predstavničkog doma PSBiH

3 minuta čitanja

Poslanici bi se, između ostalog, trebali izjasniti o negativnom mišljenju Ustavnopravne komisije na Prijedlog amandmana II. na Ustav Bosne i Hercegovine, koji su predložili poslanici iz Kluba Demokratske fronte: Milan Dunović, Zlatan Begić i Vlatko Glavaš.

Jedan od predlagača amandmana, poslanik Milan Dunović, je tokom diskusije kazao da se prijedlog amadmana na Ustav BiH odnosi na proces i metodologiju izbora sudija Ustavnog suda BiH.

– Kao što je poznato, popunjavanje entitetskih ustavnih sudova je propisano na način da proceduru i prvu predselekciju radi Visoko sudsko i tužilačko vijeće. U Ustavu BiH taj dio, po našem mišljenju, nedostaje kod izbora sudija Ustavnog suda BiH i to je amandman i vrlo je jednostavan – naveo je tada Dunović.

Poslanici DF-a su predložili izmjenu koja se odnosi na Ustavni sud BiH na način da, na prijedlog Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, četiri člana bira Predstavnički dom Federacije, a dva člana Skupština Republike Srpske. Važeća odredba ne definira da se biraju na prijedlog VSTV-a.

Preostala tri člana bira predsjednik Evropskog suda za ljudska prava nakon konsultacija sa Predsjedništvom.

Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma nije utvrdila usklađenost sa Ustavom i pravnim sistemom BiH, niti je prihvatila principe Prijedloga amandmana II na Ustav BiH, te će se poslanici izjašnjavati o negativnom mišljenju Komisije.

Poslanici bi se danas trebali izjasniti i o negativnim mišljenjima Ustavnopravne komisije i Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH u vezi sa Prijedlogom zakona o dopunama Zakona o odbrani BiH, koji je predložio Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Ustavnopravna komisija nije utvrdila usklađenost sa Ustavom i pravnim sistemom BiH, a Zajednička komisija za odbranu i sigurnost BiH nije prihvatila principe predloženog zakona.

Predviđeno je i glasanje o principima Prijedloga zakona o dopunama Zakona o administrativnim taksama, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH, a koji je u funkciji realiziranja preporuka Ureda za reviziju institucija BiH i unapređenja praćenja naplate carinskih dažbina i administrativnih taksi.

Predstavnički dom će se, između ostalog, u drugom krugu glasanja izjasniti o zahtjevu poslanika Kluba SDA: Amora Mašovića, Safeta Keše, Denijala Tulumovića, Šemsudina Dedića, Edina Ramića, Nermina Mandre, Midhata Čauševića i Šerifa Špage da se Prijedlog zakona o dopuni Izbornog zakona BiH razmatra po hitnom postupku, nakon što Kolegij doma nije postigao saglasnost o tome.

Iz istog razloga poslanici će se u drugom krugu glasanja izjašnjavati i o zahtjevu poslanika Šemsudina Mehmedovića za razmatranje njegovog Prijedloga zakona o dopuni Izbornog zakona BiH po hitnom postupku.

(Vijesti.ba / FENA)

Podijeli ovaj članak