‘Dani sjećanja na žrtve genocida’ od 4. do 11. jula u Vozući

2 minuta čitanja

Program počinje u četvrtak poslijepodne dočekom učesnika Marša mira iz Tešnja koji pješače do Potočara. Njih 15-tak već godinama, drugi dan svog pohoda prenoće u Vozući a zatim 5. jula nastavljaju put ka odredištu.

U 19 sati planirano je predstavljanje knjige ”Srebrenica – zaboraviti ne smijem, halaliti neću” autora Hasana Hasanovića, preživjele žrtve genocida.

Naredna aktivnost CERAKS-a u okviru ovog programa je predstavljanje pobjedničkih radova na Konkursu za najbolji literarni rad o temi Srebrenica. Pravo učešća imali su učenici iz BiH, a na iznenađenje organizatora radovi su stigli iz skoro cijele BiH, ponajviše iz Vozuće, zatim Mostara, Živinica, Gračanice, Maglaja, Hadžića, Srebrenice, Breze i Cazina. Odabrana su tri rada koja će biti nagrađena na predstavljanju radova u subotu 6. jula.

U ponedjeljak 8. jula u ranim jutarnjim satima planiran je ispraćaj učesnika Marša mira iz Vozuće. Već godinama Vozućani učestvuju u Maršu mira a ove godine ih ide 25, među kojima su očevi sa maloljetnim kćerima i sinovima, koji žele odati poštovanje ubijenima u genocidu.

Posljednja aktivnost u okviru programa ”Dani sjećanja na žrtve genocida” je Mimohod ”Vozuća ne zaboravlja” u čast žrtvama genocida 11. jula u 19:30 sati.

Organizatori ovog programa se nadaju da će se aktivnostima pridružiti brojni građani kako bi zajednički odali počast žrtvama i poručili da ne zaboravljaju juli 1995. godine.

(Vijesti.ba)

Podijeli ovaj članak