Home Svijet Danska kraljica u novogodišnjem govoru iznenada objavila da odlazi s prijestolja

Danska kraljica u novogodišnjem govoru iznenada objavila da odlazi s prijestolja

by admin

Margareta II. formalno će sići s prijestolja 14. januara, nakon 52 godine na prijestolju. Naslijedit će je njezin najstariji sin, prijestolonasljednik Frederik.

– Prijestolje ću ostaviti svom sinu, prijestolonasljedniku Frederiku, kazala je.

Margareta II. je naslijedila svog oca, kralja Frederika IX., nakon njegove smrti 14. januara 1972. Ona je jedina trenutno vladajuća kraljica na svijetu, a u juluje postala najduže vladajući monarh u historiji Danske. Rekord je ranije držao Kristijan IV., koji je, iako je tehnički vladao 60 godina, zapravo vladao samo 51 godinu i šest mjeseci, jer je bio dijete u ranom dijelu svoje vladavine.

Za razliku od britanske kraljevske tradicije, neće biti službene ceremonije krunidbe prijestolonasljednika Frederika, koji ima 55 godina. Margareta II. je vrlo popularna u Danskoj, a mnogi su Danci očekivali da će ostati na prijestolju do svoje smrti.

Svake godine na Silvestrovo održi govor koji se prenosi na televiziji. Ove godine, osim najave abdikacije, govorila je i o ratovima na Bliskom istoku i u Ukrajini, kao i o važnosti suočavanja s klimatskim promjenama.

(Vijesti.ba)

Možda vas zanima