Home Bosna i Hercegovina Dodik: Administrativnu liniju pretvorit ću u ‘državnu granicu’

Dodik: Administrativnu liniju pretvorit ću u ‘državnu granicu’

by admin

Predsjednik manjeg bh. entiteta RS Milorad Dodik izjavio je da ga ne plaši upozorenje SAD da će reagovati u slučaju da neko pokuša da prekrši Dejtonski sporazum, te da će administrativnu granicu između RS i Federacije BiH pretvoriti u državnu granicu.

– Nisam iracionalan i znam da će američki odgovor biti upotreba sile, ali nemam razloga da se plašim toga i da iz tog razloga žrtvujem nacionalne interese Srba – rekao je Dodik u intervjuu za AP.

On je naveo da će svaki pokušaj korištenja međunarodne intervencije za dalje jačanje zajedničkih multietničkih institucija BiH naići na odluku Srba da ih potpuno napuste.

– Pošto to za zapadne demokratije neće biti prihvatljivo, u sljedećoj fazi bićemo zbog njihove reakcije primorani da proglasimo potpunu nezavisnost RS – rekao je Dodik.

Dodik ističe da je među Srbima jedna stvar jasna i konačna, a to je da sve veća spoznaja da će predstojeće godine i decenije za Srbe biti period nacionalnog ujedinjenja.

– Brisel koristi obećanje o pristupanju EU kao oruđe za objedinjavanje BiH. U principu, naša politika i dalje je da želimo pristup EU, ali to više ne vidimo kao svoju jedinu alternativu – rekao je Dodik.

On je istakao da je EU “dokazala” da je sposobna raditi protiv vlastitih interesa stajući na stranu Washingtona, a protiv Moskve u vezi sa dešavanjima u Ukrajini.

– Svidjelo se SAD i Velikoj Britaniji to ili ne, pretvorićemo administrativnu granicu između dva entiteta u našu državnu granicu – rekao je Dodik.

Podsjećamo, pomoćnik američkog državnog sekretara James O’Brian izjavio je u petak da su SAD čvrsto pri stavu da u BiH neće biti otcjepljenja, kao i da će Amerika reagovati u slučaju “da iko pokuša da prekrši Dejtonski sporazum”.

(Vijesti.ba)

Možda vas zanima