Home Bosna i Hercegovina Dodik Delegaciji EU: Ne provokativna i razdorna retorika, već jasan politički stav

Dodik Delegaciji EU: Ne provokativna i razdorna retorika, već jasan politički stav

by admin
“Ako već izvještavaju, a bilo bi bolje da nisu, o usvajanju Nacrta zakona u Narodnoj skupštini za koji tvrde da može ugroziti pravnu državu, onda bi trebali da objasne o kakvoj to oni vladavini prava pričaju”, objavio je Dodik na X-u, nekadašnjem Twitteru.

On se također pita kako se u isto vrijeme podržava da neizabrani stranac, kako on naziva visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta, može donositi odluke o proglašenju zakona, gazeći elementarne demokratske principe na koje se pozivaju u Delegaciji EU, a osporavati pravo izabranim poslanicima u Narodnoj skupštini RS-a da donose zakone.

“O kakvim dvostrukim principima se ovdje radi?” pita se Dodik.

“Kako Delegacija EU može pozivati ​​na očuvanje suvereniteta BiH i ustavnog poretka ako podržava lažnog visokog predstavnika, koji se ponaša kao kolonijalni upravitelj, a istovremeno osporava pravo RS-u da brani svoju ustavnu poziciju u BiH.

Upravo su stvaranjem protuustavnih rješenja evropski predstavnici doveli do toga da je Bosna i Hercegovina postala potpuno neodrživa.

Ukazivanje na takvo protuustavno djelovanje nije i ne može biti nikakva “provokativna i razdorna retorika”, već jasan politički stav da podržavamo europski put, ali na tom putu Srpska mora biti jasno vidljiva u Ustavom predviđenom kapacitetu. Bosne i Hercegovine, a Narodna skupština također će ostati mjesto gdje se donose zakoni u interesu RS-a”, zaključuje.

(Vijesti.ba)


Možda vas zanima