Home Bosna i Hercegovina Dodik: Lijepo je čuti da su napori prepoznati u EU, opasna su lažna obećanja!

Dodik: Lijepo je čuti da su napori prepoznati u EU, opasna su lažna obećanja!

by admin
On je saopćio kako su predstavnici svih stranaka na vlasti jučer pokazali da su ozbiljni i da žele rješenja i dogovor.

“Imali smo korektan sastanak koji obećava da Bosna i Hercegovina može uskoro očekivati ​​otvaranje pregovora sa EU. RS i Federacija su napravile ogroman napredak u provođenju neophodnih reformi i lijepo je čuti da su naši napori prepoznati u EU, ali ono što je opasno su lažna obećanja. Umorni smo od priča o tome kako smo tako blizu, a tako daleko”, ističe Dodik.

 

On također ističe kako očekuju otvoren i pošten pristup i tačan datum, te da su ovih dana predstavnici EU jasno rekli da podržavaju dogovor domaćih lidera, a da je to, tvrdi, njihov stav koji se sluša već duže vrijeme.
“Istovremeno, iz američke ambasade svakodnevno stižu prijetnje i poruke koje su u suprotnosti s porukama koje dolaze iz EU. Nije slučajno da je američki ambasador neposredno uoči jučerašnjeg sastanka predstavnika stranaka pokušao da smisli i poništi izjavu gospođe Eichhorst, koja je jasno rekla da se u Evropi zalažu za domaća rješenja i dogovor”, naglašava Dodik.
Dodaje i da je nepoželjni, kako ga on smatra, američki ambasador u Bosni i Hercegovini, okružen O'Brienom i njegovom prisilnom podrškom, koji je svojim, kako kaže, kriminalnim djelovanjem i nediplomatskim ponašanjem narušio obnovljene odnose među narodima, nastavio prijetiti i izdavati naredbe tamo gdje bi trebalo biti sjedište žalbenog suda.
“Jasno je da je O'Brien bio primoran da dođe ovamo i izgladi nered koji je Murphy napravio. Zamislite kako bi to izgledalo kada bi neka država priznala da je poslala totalnog nesposobnog, koji je ujedno i kriminalac i umiješan u tešku korupciju u zemlji u koju je poslat. Murphy javno i besramno tvrdi da su prošle godine bili “snažno povezani i radili sa pravosudnim institucijama, sudijama, tužiocima, agencijama za provođenje zakona” na poboljšanju svojih ‘kapaciteta’ i dodaje da se rade stvari “što se ne vidi”. javnost ne vidi, ali su im važni”, mišljenja je.
Također, tvrdi kako “svi znaju šta su to i šta je radila plaćenička uprava Murphyja u Sarajevu”, te da su “uspjeli su pronaći odgovarajuće sudije za suđenje jednom od najskandaloznijih montiranih suđenja u historiji”.
Iskoristili su, kako dodaje, sve resurse i sve kapacitete da “ponize instituciju predsjednika”.
“To su stvari koje javnost zna. Svi to znaju, a Murphy, koji je dobro podmazan da radi ono što radi i da se druži sa muslimanima, krije noge kao zmija. Taj je skandal morao ispeglati O'Bryana u Sarajevu još sramnijim izjavama.”
“Našli su se u živom blatu iz kojeg ne mogu izaći, a sada svi mi patimo zbog toga, a najviše stradaju narodi Bosne i Hercegovine.”
Dodik poručuje i kako je RS je za evropski put, za saradnju sa svima, pa i sa SAD, i da čeka trenutak kada će se ta država odreći zvaničnika koji su, kako tvrdi, pravili haos u BiH.

Taj dan će, zaključuje, uskoro doći.

(Vijesti.ba)


Možda vas zanima