Home Bosna i Hercegovina Dodik panično o govoru O'Briena: Hoće da sruši dogovor iz Laktaša

Dodik panično o govoru O'Briena: Hoće da sruši dogovor iz Laktaša

by admin

James O'Brien, pomoćnik državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju je došao da unese nestabilnost i nemir u BiH i hoće da sruši dogovor iz Laktaša, rekao je predsjednik bh. entiteta RS i SNSD-a Milorad Dodik.

– O'Brien je danas iznosio razne neistine, potvrdivši svoje podaništvo muslimanima u BiH, potvrđujući da su on i njegova struktura isključivo u funkciji podrške muslimanima u BiH i njihovom konceptu, jer ono sto je on iznio, to smo mogli da slušamo među muslimanskim predstavnicima u vezi BiH. On je bio jedno obično piskaralo koje je eto imalo sreće da se nađe u Dejtonu, bio je zadužen da piše ono što drugi dogovore, nije imao pristupa, već je mogao samo da prati i zapiše šta se tu dogovorilo. On nije tumač Dejtonskog sporazuma, došao je da se lažno predstavi kao neko ko je moćan, ko ima mogućnost da drži predavanja, prije svega ovdje u BiH. Čudi nas da je došao u BiH, pored Ukrajine, Gaze, gdje su saučesnici Amerikanci … on je došao u BiH da otvori još jedno žarište. I da unese potpunu nestabilnost u BiH i to baš u trenutku kada je BiH pokušala putem dogovora lidera da napravi jedan dogovor i dalje se kreće prema EU, rekao je Dodik.

– Mnogo netačnog i lažnog je on danas rekao. Treba primjetiti da on jedno govori na zvaničnim sastancima, a sasvim nesto drugo kad je pred medijima. Iznio je niz laži o Dejtonskom sporazumu, i on ne može da tumači Dejtonski sporazum, kaže Dodik.

Dodik je rekao da odbacuje njegove laži oko onog što je rekao o imovini.

– Ne postoji državna imovina, ni u Ustavu ni Dejtonskom sporazumu, nigdje se ne pominje termin državna imovina, nigdje se ne pominje imovina BiH kao termin. Ovo što on govori je izmišljeno, došao je ovdje da ostvari nešto što je već ranije obećano muslimanima, a to je da će oni centralizovati BiH do mjere da će RS razvlastiti. Ništa bolje se to ne vidi kroz njegov današnji nastup. On je došao ovdje da unese nemir i nove političke smutnje, došao je da kritikuje Sporazum iz Laktaša, a nije Sporazum nego je dogovor, dodao je Dodik.

– Mi smo samo za ustavnu BiH i to nema nikakve veze sa secesionističkom politikom, kako to želi da predstavi O'Brien – kaže Dodik.

Dodik je rekao da RS nije u finansijskoj krizi kako O'Brien to hoće da pokaže.

– SAD ovdje prave najveću brljotinu i hoće da naprave unitarnu BiH koju mi nećemo. RS nema namjeru da ostane u antiustavnoj BiH u kojoj se krše njena prava. Termin državna imovina je izmišljen termin, to su izmislili muslimani. Ukoliko neko potegne pitanje naše imovine, sastaće se Narodna skupština i raspravljaće o tom statusu – poručio je Dodik.

– O'Briena je napravio veliki nered dolaskom u BiH, ja ne znam kako ćemo se izvući iz ovoga, ne mi, ne ja, nego Bosna i Hercegovina – rekao je Dodik.

– Kakve sankcije ATV-u, jer su kao bliski Dodiku. Pa hoće li 320.000 glasača koji su me izglasali, svima uvesti snakcije. Sankcije djeci, ništa novo. Tako su uradili i sa Miloševićem, pa Sadamom Huseinom, Gadafijem u Libiji. To je američka prljava politika, kaže Dodik.

– Mi mislimo da američka politika vodi ka ukidanju RS, vode ka ukidanju našeg prava da postojimo ovdje. Ako nema teritorije RS, ako nema RS u skladu sa Ustavom, onda neće biti ni Srba. Ako ja lažem onda ne laže situacija u Federaciji. Ja neću da dozvolim da se ovaj grad iseli, neću da dozvolim da se ova Republika iseli, ja ću se za ovo borit do zadnjega. I borit ću se stalno i pokušat da ljude u RS pozovem da se okupimo i da se borimo. Imamo šanse, pustite to što je Amerika moćna, ima atomsku bombu i mnogo čega drugog, znamo mi da ima, mi imamo ljude, ali to još uvijek ne znači da mi moramo da budemo vaši ljudi i da svoju slobodu i svoja prava predamo takvim osvajačima, rekao je predsjednik manjeg bh. entiteta.

(Vijesti.ba)

Možda vas zanima