Home Bosna i Hercegovina Dodik se u Antaliji sastao s Lavrovom, Orbanom i Erdoganom

Dodik se u Antaliji sastao s Lavrovom, Orbanom i Erdoganom

by admin

Predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik sastao se danas u Antaliji, tokom Diplomatskog foruma, sa ministrom vanjskih poslova Rusije Sergejom Lavrovom, …

… glasnogovornicom Ministarstva Marijom Zaharovom, predsjednikom Vlade Mađarske Viktorom Orbanom i predsjednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoganom.

Nakon sastanka s Erdoganom kazao je kako su teme bile privreda, auto-put Sarajevo – Beograd, ali i politička situacija u BiH.

Razgovorali smo o raznim projektima u RS, prije svega o izgradnji auto-puta, što je bio i ključni razgovor sa predsjednikom Turske Erdoganom, koji je veoma zainteresovan da dođe do izgradnje auto-puta Beograd-Sarajevo.

Dodik ističe da misli da tu postoji jedno dobro rješenje, a ostalo je samo da se sprovedu određene procedure.

– Uslovi koji se ovdje nude za to, su nama veoma prihvatljivi, ta procedura će se morati završiti u što skorijem periodu, kako bi se krenulo u realizaciju. Sa Erdoganom sam razgovorao i o određenim elementima poljoprivredne saradnje i političke situacije. Ono što je za nas važno, da možemo raditi na dionicama puteva u RS, ne čekajući Federaciju. Imamo dobar dogovor o toj realizaciji – ističe Dodik.

Kada je riječ o političkoj situaciji, Dodik navodi da je sa Erdoganom razgovarao o BiH, gdje je napomenuo da je za RS prihvatljiva samo ustavna BiH, koja je visoko decentralizovana.

– Da se poštuju međunarodni sporazumi i da se prekine sa međunarodnom intervencijom – napominje Dodik.

Na sastanku sa ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovom reafirmisali smo projekte izgradnje gasovosa, rekao je Dodik.

– Obavijestili smo Lavorva da se realizuju neki projekti, koji su prethodno dogovoreni, jedan od tih projekata je izgradnja srpsko-ruskog hrama u Banjaluci. Lavrov je za to zainteresovan, jer je jednom prilikom prisustvovao lokaciji, na kojoj se gradi hram. Rekao sam da očekujemo da će se prva zvona tog hrama osveštati do kraja godine – dodaje Dodik.

Dodik je naveo, da su razgovorali i o sveukupnoj situaciji u svijetu.

– Mislim da više niko ne računa na konzistentnost Zapada i Amerike, jer su obilježja te politike dupli aršini – navodi Dodik.

Kako on navodi, ono što je ključno o odnosima Rusije i Zapada, jeste da Zapad nije poštovao dogovor, misleći na dogovor iz Minska.

– Rusi su jedno jasno rekli, da žele da ostanu u tom dogovoru, kada su vidjeli da su prevareni, odlučili su da brane svoje stavove – ističe Dodik.

Dodao je dodao da je na sastanku bilo riječi i o privrednoj saradnji, odnosno da se pokrene priča o izgradnji gasovoda.

– Moraćemo naći način da to riješimo, da je to realizovano ranije, imali bi veći priliv stranih investicija. Mislim da su nam tu Bošnjaci napravili veliku štetu. Ta ozbiljna prilika, urušena je od strane Bošnjaka i Sarajeva, to treba da se zna – naglasio je Dodik.

Dodik je ovom prilikom istakao da se Lavrovu zahvalio na posjeti Rusiji, sastanku sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, kao i na dobijanju ordena.

Dodik je istakao da je sa Orbanom razgovarao smo o zajedničkim projektima u RS.

– Konstatovali smo da se dobro realizuju. Takođe je bilo riječi i o narednoj posjeti premijera Orbana Banjaluci – naveo je Dodik u objavi na X-u.

(Vijesti.ba)


Možda vas zanima