Home Bosna i Hercegovina Dodik: U Srbiju kao kauboji idu samo Amerikanci, ne idemo mi

Dodik: U Srbiju kao kauboji idu samo Amerikanci, ne idemo mi

by admin

Na pitanje o proteklim izborima u Srbiji, i zašto je otvoreno podržao listu “Srbija ne sme da stane”, Dodik je rekao da je “politika je jedna realnost i to nije imaginacija kako je neki vide.”

– Politika se uvijek svodi na igru moći, dokazivanje određene moći, da li nešto možete ili ne, da li hoćete ili ne. Politika Aleksandra Vučića bila je usmjerena ka razumijevanju pozicije RS, u značajnom obimu, i u maksimalnoj pomoći koju smo mogli da očekujemo s te strane, podršci za projekte koje smo ovdje ostvarili…. Politika Aleksandra Vućića je većinski podržana u Srbiji. Mi nismo oni koji mogu definitivno uticati na opredjeljenje građana Srbije, niti da u krajnjoj instanci izaberemo onoga koga mi hoćemo. .. Destabilizovana Srbija s nejakim političkim liderima može biti ozbiljna šteta za RS, do momenta da takvi nejaki budu kreatori njenog uništenja. Vidjeli smo na kraju kroz ove izbore, a i nakon izbora, način na koji nas posmatra jedan dio te političke scene u Srbiji, ponižavajuće, na način da smo im nešto krivi, da ih nismo dostojni i mnogo drugog, rekao je Dodik.

Istaknuo je i da “mi (iz RS) volimo Srbiju i ne radimo protiv Srbije. Fantastičan je osjećaj biti dio većinske Srbije, a ta većinska Srbija je okupljena oko Aleksandra Vučića.”

Upitan je i o glasačima iz RS, koji su glasali na izborima u Srbiji, i reakcije dijela opozicije u Srbiji na taj fenomen.

Dodik je naglasio da je ponosan jer “se niko ne pravda.”

-U RS ima ukupno 35.000 ljudi koji imaju pravo glasa, od toga 14.000 ima pravo glasa u Srbiji po osnovu nekretnine ili nečega drugog. Dakle, pravo da Srbi iz Srpske glasaju dato je zakonima Srbije. Nismo išli tamo kao kauboji. Tamo kao kauboji idu samo Amerikanci, ne idemo mi. Idemo u skladu sa zakonom koji kaže da imamo pravo da glasamo. Od tih 14.000 otišlo je da glasa ne više od 9.000 na lokalnim i općim izborima, i to u čitavoj Srbiji. Po nekim proračunima ne više od 3.000 je glasalo u Beogradu. To je ispod nivoa statističke greške što se tiče brojeva u samom Beogradu. Od tog minimalnog učešća oni su htjeli da bace maksimalnu ljagu na srpski narod iz RS. Zaista ne postoji nikakva povezana logika, samo nešto što može da bude trik, blef, da iskažu nešto što apsolutno nije istinito, pojasnio je on.

– Kako je moguće da budete političar s takvim glupostima? Kako očekujete da ćete imati podršku? Od koga? Od Amerikanaca? To već imate, niste morali ići na izbore, od onih iz Brisela. Da li vam to pomaže da budete vlast? Pomaže vam da budete trajna opozicija. I ovdje u RS i u Srbiji komotno se može razviti jedna politička kategorija, a to je trajna opozicija. Jer i ova naša i ona u Srbiji su trajne opozicije, nikad neće doći na vlast, dodao je on.

Na pitanje šta je iz njegovog ugla obilježilo proteklu godinu, Dodik je odgovorio “sve godine su gotovo iste”.

– Već 20 godina sam predsjednik RS, predsjednik Vlade, član Predsjedništva BiH, i sve godine su gotovo iste. Stalna borba za bolje, da očuvamo naša prava, poboljšamo socijalno i ekonomsko stanje naših ljudi. U ovoj godini smo uspjeli da očuvamo našu ekonomiju i institucije. Smatramo da je to uspjeh. Očuvali smo naš budžet, bili efikasni, očuvali institucije i nismo izgubili nijednu nadležnost. Po tom svemu, možemo računati da je ona bila uspješna. RS je održala svoju ekonomiju i budžet bez obzira na to što je ova godina bila dosta izazovna i što su naši neprijatelji, kakav je američki ambasador u Sarajevu, shvatili da je to prilika da nam što više zagorčaju život. Sve je to prošlo. Sve laži koje su govorili u maju ili aprilu kako ćemo propasti u šestom mjesecu sada se pretvaraju da ćemo propasti 2026. godine, poručio je Dodik.

(Vijesti.ba)

Možda vas zanima