Home Sport ‘Dolina ćupova’ – dokumentarni film o entuzijazmu i iskonskoj ljubavi

‘Dolina ćupova’ – dokumentarni film o entuzijazmu i iskonskoj ljubavi

by admin

U Sportskoj dvorani “Goran Čengić” večeras će u 20:00 sati, na godišnjicu reintegracije naselja Grbavica, premijerno će biti prikazan dokumentarni film “Dolina ćupova”, rediteljice i scenaristice Lejle Zvizdić.

Produkciju filma potpisuje PLATFORMA, u koprodukciji sa BHRT-om i MYTV-om.

Ovaj historijsko-sportski dokumentarni film, u kojem autorica kroz povezanost sporta i muzike  “žonglira” i s formom muzičkog dokumentarca hronološki nas provodi kroz stoljeće postojanja kluba i njegove razvojne faze, od početnih zanesenjačkih kada je Željo igrao na nekoliko gradskih igrališta, uz brojne teškoće i opstrukcije, do danas kada ima svoj dom, svoj stadion.

Tako će se gledatelji u filmu prvi put, kroz grafički prikaz, upoznati sa lokacijama igrališta na  kojima je Željo igrao dok 1953. konačno nije izgrađen stadion Grbavica. Danas su na tim  lokacijama poznati gradski objekti i saobraćajnice.

“Dolina ćupova”, kako popularno zovu stadion Grbavica, a saznat ćemo i zašto, jeste film o entuzijazmu i ljubavi. To je svojevrstan omaž najvećoj snazi FK Željezničar, Željinoj porodici – navijačima, uz koje je klub stasao i rastao, a kasnije i njegova infrastruktura. Željo bio inspiracija i mnogim muzičarima i umjetnicima, pa su nastale brojne pjesme posvećene Želji, kao i kultni skečevi „Sejo i Seada, ljubavna priča“ u „Top listi nadrealista“.

Film, prvi put nakon 30 godina, otkriva i kako je nastao tekst pjesme “Grbavica”, najemotivnije pjesme o Želji i stadionu.

Za film govore neka od najvećih imena bh.nogometa. Edin Džeko, Mehmed Baždarević, Faruk Hadžibegić, Amar Osim, Zdenko Jelić, Bulend Biščević, Admir Adžem, Nikola Bilić, Hajrudin Čengić, Ermin Čengić, Mladen Vojičić Tifa, Mustafa Čizmić Čizma, Dragan Jokić, Vlado Podany, Davor Sučić Sula/Sejo Sexon, Zdravko Čolić, Branko Đurić Đura, Zenit Đozić, Marko Dmitrović, Admir Lisica ….

Film su podržali Fondacija za kinematografiju Sarajevo, Općina Novo Sarajevo, Ministarstvo za boračka pitanja KS, JU “Fond Memorijala Kantona Sarajevo”, Vlada KS i Općina Centar Sarajevo.

(Vijesti.ba / FENA)

Možda vas zanima