Home Bosna i Hercegovina Dom naroda o Izbornom zakonu, SNSD: Test za dogovor iz Laktaša

Dom naroda o Izbornom zakonu, SNSD: Test za dogovor iz Laktaša

by admin

Za danas je zakazana sjednica Doma naroda BiH, na kojoj će se odlučivati o prijedlog tehničkih izmjena Izbornog zakona koje su već usvojene u Predstavničkom domu.

Upravo ovaj zakon, odnosno njegovo obaranje na Domu naroda, prije par dana su predstavnici SNSD-a su predstavili kao svojevrsni test dogovora iz Laktaša.

– Na sjednici Doma naroda Parlamenta BiH u srijedu biti jasno da li će Trojka implementirati dogovor iz Laktaša odbijanjem zakona o tehničkim izmjenama Izbornog zakona koje je predložila SDA, naveo je nakon sastanaka o izmjeni Ustava ministar vanjske trgovine BiH Staša Košarac.

I Večernji list piše da je ovo, kako navode, “prvi test provjere onoga što su dogovorili lideri vladajuće koalicije nedavno u Laktašima”.

Ovaj list navodi da su izmjene Izbornog zakona usvojene u Zastupničkom domu, bez podrške zastupnika SNSD-a i HDZ-a. Dodaju da “ako se bude poštovao politički dogovor, za ovaj prijedlog u Domu naroda neće biti ni jedan izaslanik vladajuće koalicije iz sva tri naroda”.

Ipak, čak i da Trojke podrži zakon, on zbog odnosa snaga u Domu naroda ne može proći. Međutim, očekivanja koalicionih partnera su drugačija.

Nakon toga bi tek trebalo uslijediti slanje u proceduru usuglašenog teksta izborne reforme, a ukoliko ne očekuje se intervencija visokog predstavnika.

(Vijesti.ba)

Možda vas zanima