Home Bosna i Hercegovina Dom naroda usvojio Zakon o izmjenama i dopuni Zakona o VSTV-u

Dom naroda usvojio Zakon o izmjenama i dopuni Zakona o VSTV-u

by admin

Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) usvojio je danas, po hitnom postupku, Zakon o izmjenama i dopuni Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Delegati su najprije prihvatili zahtjev Vijeća ministara BiH da predloženi zakon razmatraju po hitnom postupku, a onda su ga sa 13 glasova “za” i sa jednim “suzdržanim” i usvojili.

Izmjenama i dopunama zakona za 90 dana se pomjera rok za uspostavu i operativnost Odjela za provedbu postupka ро izvještajima, koji bi u novom roku trebao biti operativan do 23. marta 2024. godine.

Istovremeno se uvode prijelazne odredbe u vezi sa disciplinskim prekršajima uz neznatne tehničke korekcije pravnih termina radi lakše primjene u praksi.

Usvajanje izmjena i dopuna zakona o VSTV-u korespondira s Inicijativom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH.

Ministar pravde BiH Davor Bunoza je obrazložio predložene izmjene, nakon čega delegati nisu imali potrebu da diskutuju o predloženom zakonu, nego su se samo izjasnili o njemu.

Bunoza je naveo da su posljednje izmjene i dopune Zakona o VSTV-u su objavljene 15. septembra 2023. godine, a primjenjuju se od 23. decembra 2023. godine.

– Obzirom da je činjenica da VSTV nije uspio oformiti Odjel za integritet do 23. decembra 2023. godine, mi smo dobili dopis VSTV-a da se prolongira rok za formiranje Odjela. Iz tih razloga smo sačinili izmjene i dopune. Također postoje i neke manje tehničke izmjene – pojasnio je Bunoza.

Zakon o izmjenama i dopuni Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH jučer je po hitnom postupku usvojio i Predstavnički dom državnog parlamenta.

(Vijesti.ba / FENA)

Možda vas zanima