Home Svijet Dron pogodio tanker blizu Indije

Dron pogodio tanker blizu Indije

by admin

Tanker za hemijske proizvode pod zastavom Liberije bio je povezan s Izraelom te je išao iz Saudijske Arabije prema Indiji, odnosno pomorskoj sigurnosnoj fimri Ambrey, piše BBC.

Napad drona uzrokovao je požar na brodu. Požar je ugašen, a nitko od oko 20 članova posade nije ozlijeđen. Današnji napad dogodio se nakon niza napada bespilotnih letjelica i raketa na brodove u Crvenom moru, koje su izveli Huti.

Napad se dogodio 370 km jugozapadno od grada Veravala, prema pomorskim trgovačkim operacijama Ujedinjenog Kraljevstva britanske vojske (UKMTO). To je uzrokovalo strukturnu štetu na tankeru. Indijski mediji javljaju da se radi o tankeru MV Chem Pluto, koji je prevozio sirovu naftu, prenosi Index.hr.

Ambrey kaže da se napad, prvi takve vrste daleko od Crvenog mora, dogodio u području koje ta tvrtka smatra područjem povećane prijetnje od iranskih dronova. Indijska mornarica poslala je avion i ratne brodove u pomoć.

Ranije danas SAD je optužio Iran da je “duboko upleten” u planiranje operacija protiv komercijalnih brodova u Crvenom moru.

Huti, koji kontroliraju veći dio Jemena, izveli su više od 100 napada bespilotnim letjelicama i projektilima na 10 plovila, prema američkim zvaničnicima. Tvrde da Huti napadaju zbog rata Izraela i Hamasa u Gazi.

Mnoge velike globalne brodarske kompanije obustavile su operacije u Crvenom moru zbog povećanog rizika od napada. No još nije jasno tko stoji iza napada dronom u blizini Indije.

Komadant Iranske revolucionarne garde upozorio je da će prisilno zatvoriti plovne putove osim Crvenog mora ako “SAD i njegovi saveznici nastave činiti zločine u Gazi”.

Brigadni general Mohammad Reza Naqdi rekao je da bi to moglo uključivati Sredozemno more i Gibraltarski tjesnac, ali nije rekao kako će se to dogoditi, piše BBC.

(Vijesti.ba)

Možda vas zanima