Drugi dan Festivala Bookstan donosi bogat sadržaj ljubiteljima knjige

4 minuta čitanja

Program će u 11 sati u Ateljeu Figure početi predstavljanjem knjige “Područje signala – Mapiranje suvremene proze u Hrvatskoj 2000.–2020”.

Koji su pisci i spisateljice, djela, žanrovi, teme i poetike obilježili prve dvije dekade 21. stoljeća? Kako izgleda karta domaće suvremene proze i što ona govori o našoj književnosti i njezinim vrijednostima, a posredno i o našem Zeitgeistu? Na ta i slična pitanja odgovara ova izborom relevantna i sveobuhvatna, a pristupom otvorena i suvremena antologija. Na Bookstanu će je predstaviti autorice Jagna Pogačnik i Tea Sesar u razgovoru sa Selmom Raljević, navodi se u saopćenju Festivala Bookstan.

U 12 sati na Akademiji likovnih umjetnosti bit će održan Bookstanov specijalni program – “Među oružjem šute muze: etički izazovi književnosti u doba političkih nemira”. O ovoj temi razgovarat će palestinski autor Mosab Abu Toha, novinar i književnik Peter Maass, te književnica Lana Bastašić. Razgovor će moderirati John Freeman.

Dva sata kasnije, u 14 sati, također na Akademiji likovnih umjetnosti, bit će održan još jedan specijalni program – “Odjek jedne generacije: Ivan Kordić, Abdulah Sidran i Marko Vešović”, a o temi će razgovarati Slobodan Blagojević, Adisa Bašić i Senadin Musabegović.

U 15 sati u Američkom kutku bit će održana druga ovogodišnja radionica Mladog kutka namijenjena najmlađoj publici. U pitanju je radionica „Bajkologija“, a Anela Hakalović i Aida Gavrić predstavit će dvije slikovnice – „Luna i nebeski zmaj“ Berhan Woolvin, inspirativnu priču savršenu za male ljubitelje zvijezda, i „Bor“ Lisen Adbage, uzbudljivu priču u kojoj će mališani posebno uživati. Radionica je interaktivnog karaktera.

Program se potom premješta u Buybook gdje ostaje do kraja dana, i u 16 sati bit će predstavljena knjiga „Noćni portir“ Drage Glamuzine. Riječ je o knjizi objavljenoj u ediciji Dnevnik koju uređuje Semezdin Mehmedinović, a s autorom će razgovarati novinar i književni kritičar Đorđe Krajišnik.

Nakon toga, u 17 sati, bit će predstavljena knjiga „Grobničarke“ Taine Tervonen, dobitnice prestižne nagrade „Jan Michalski“ za 2022. godinu. Roman je s francuskog jezika preveo Nihad Hasanović i skovao neologizam u naslovu jer naš jezik nema odgovarajuću riječ za one koji otkopavaju masovne grobnice. Riječ je o faktografskoj i dokumentarističkoj prozi, u potpunosti baziranoj na vremenu/vremenima i mjestu zapadne Bosne i njenih mjesta bola – masovnih grobnica, mezarja, Kozarca i drugih naselja okoline Prijedora i Sanskog Mosta, a s autoricom će razgovarati urednik knjige Faruk Šehić.

U 18 sati na Festival će se online javiti kanadska autorica iranskog porijekla Ava Homa i u razgovoru s prevoditeljicom Stanislavom Bosiljčić predstaviti svoj roman „Kćerke dima i vatre“, snažnu priču o identitetu, porodičnim vezama i ljubavi. Ava Homa nagrađivana je spisateljica, novinarka i aktivistica. Njeni tekstovi objavljeni su u nekim od najznačajnijih svjetskih medija, a o svojoj borbi za ljudska prava govorila je i pred Ujedinjenim narodima.

U 19 sati palestinski pjesnik, istraživač i bibliotekar Mosab Abu Toha će u razgovoru s Johnom Freemanom predstaviti svoju zbirku poezije “Stvari koje mi možda nađete skrivene u uhu: Pjesme iz Gaze”. Kritika poeziju ovog autora opisuje kao elegantnu i nezaboravnu koja u isto vrijeme poziva na otpor. S diplomom profesora engleskog jezika i književnosti, Mosab Abu Toha predavao je u školama Agencije Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbjeglicama na Bliskom istoku (UNRWA) i osnovao Biblioteku „Edward Said“, prvu englesku biblioteku u Gazi.

Sat vremena kasnije, u 20 sati, Aleksandar Hemon će u razgovoru s Johnom Freemanom predstaviti svoj novi roman “Bejturan i ruža” koji je kritika nedugo nakon objavljivanja proglasila remek-djelom i svojevrsnim ukletim muzejom historije.

(Vijesti.ba / FENA)

 

Podijeli ovaj članak