Home Bosna i Hercegovina Drugi dan SEF-a: Finansiranje, elektromobilnost i povećanje mrežnih kapaciteta

Drugi dan SEF-a: Finansiranje, elektromobilnost i povećanje mrežnih kapaciteta

by admin

Veliko interesovanje vlada i tokom drugog dana Sarajevo Energy Foruma.

Tu su sesije o mogućnostima finansiranja i oslobađanja domaćih i međunarodnih potencijala za projektno i održivo finansiranje, uloga berze i jačanje energetskog prava u osiguravanju investicija u OIE, a panelisi su: Muhamed Mujakić, izvršni direktor NOS BiH, Vedad Suljić, direktor CETEOR-a, Tomislav Tomas, Pravnici u energetici, Edin Bajraktarević, direktor u Odjelu za poslovanje sa srednjim preduzećima iz ProCredit Bank, a moderator Mišo Golub, advokat iz Banja Luke.
Mirza Kušljugić, predsjednik, Centar RESET, održat će prezentaciju ”Da li će energetska tranzicija u zemljama Zapadnog Balkana biti inkluzivna i pravična?”. O mehanizamu prekograničnog poravnanja emisije ugljika (CBAM) i usklađivanje sa Pravilnikom za izvozno orijentirane kompanije u EU: Obaveze industrije u BiH, govori Esma Manić, ekspert za energetiku, Enova iz Sarajeva.

Panel o mogućnostima gasnih konekcija, projekata biomase, vjetroelektrana, nove tehnologije termoelektrana i zelenog hidrogena i njihova uloga u procesu ekonomskog razvoja, dekarbonizacije i zaštite okoliša moderira prof. dr. Sanjin Gutić sa PMF-a Sarajevo, dok su panelisti dr. Anes Kazagić, Elektroprivreda BiH, Lutfi Coskun, ekspert iz Republike Turske, Maja Šuput, predsjednica, Komisija za koncesije RS i Midhat Arpadžić iz OIEBiH.

Zatim temu ”Fleksibilnost elektroenergetskog sistema – implementacija mjera za povećanje kapaciteta mreže za priključenje novih proizvođača (DG), potrošača i ostalih distribuiranih energetskih resursa (DER)” moderira Eldar Hukić iz FERK-a, Key note prezentaciju ima prof. dr. Nermin Suljanović, sa Univerziteta u Tuzli/ EIVM iz Ljubljane, dok su panelisti Almir Tuhčić, EP BiH; Stevan Zoranović, JP Komunalno Brčko distrikt BiH, Senad Aganović, FERK i Mijo Terkeš, Elektroprivreda HZHB.
Jasmina Katica, šefica Odsjeka za energetsku efikasnost Federalnog ministarstva prostornog uređenja, održat će prezentaciju na temu Energetska efikasnost kao pomoć energetskoj tranziciji. A Sarajevo Energy Forum će zatvoriti panel ”Trendovi razvoja elektromobilnosti, solarnih elektrana, toplotnih pumpi i opreme za projekte OIE i njihov značaj za zdraviju okolinu, finansijske uštede i efikasan proces dekarbonizacije”, uz moderaciju Harisa Derakovića (Conram Brčko), a panelisti su Hristijan Mirčeski, regional manager, SSK Balkan, Skopje, Adi Hekalo, CEO Nikola, Damir Uzunović, direktor, Volvo Car Centar, Sarajevo Lovre Šimunović, Digital Arena doo, Imotski Deling doo Tuzla.

(Vijesti.ba)

Možda vas zanima