Home Svijet Egipat predložio plan za kraj rata u Gazi

Egipat predložio plan za kraj rata u Gazi

by admin

Inicijativa u tri faze pokrenuta je na razgovorima održanim ranije ove sedmice u Kairu između egipatskih zvaničnika i Hamasove delegacije, objavio je saudijski medij Asharq News, pozivajući se na izvore bliske razgovorima.

Prva faza navodno uključuje prekid vatre od najmanje dvije sedmice tokom kojeg bi Hamas oslobodio 40 izraelskih talaca, žena i djece, kao i starijih ljudi koji su bolesni. Zauzvrat, Izrael bi pustio 120 Palestinaca iz svojih zatvora uz prekid neprijateljstava i dotok humanitarne pomoći u Pojas Gaze.

Tokom druge faze predloženi su razgovori unutar palestinskog tabora kako bi se stvorila palestinska tehnokratska vlada koja bi upravljala Gazom i Zapadnom Obalom navodi se u izvještaju.

Treća i posljednja faza navodno predviđa potpuni prekid vatre i “sveobuhvatni” dogovor o oslobađanju svih izraelskih vojnika koje drže Hamas i druge palestinske frakcije, u zamjenu za palestinske zarobljenike u Izraelu. Tokom treće faze Izrael bi se povukao iz Pojasa Gaze, a raseljenim stanovnicima Gaze bio bi omogućen povratak u domove u toj palestinskoj enklavi. O prijedlogu će raspravljati politički ured Hamasa u Kataru, objavila je saudijska televizija.

Ranije ove sedmice delegacija Hamasa predvođeno čelnikom Ismailom Hanijom posjetilo je Kairo zbog razgovora s egipatskim zvaničnicima, saopćio je Hamas.

Prošlog mjeseca, Katar i Egipat pomogli su u postizanju privremenog primirja koje su dogovorili Izrael i Hamas, a koje je također omogućilo razmjenu taoca za zarobljenike. Egipat, prva arapska zemlja koja je potpisala mirovni sporazum s Izraelom 1979., posredovao je u prethodnim sukobima između Palestinaca i Izraela.

(Vijesti.ba/HINA)

Možda vas zanima