Home Bosna i Hercegovina Elektroprivreda BiH spremna za uspostavu berze električne energije

Elektroprivreda BiH spremna za uspostavu berze električne energije

by admin

V. d. izvršnog direktora za snabdijevanje i trgovinu EP BiH Nevad Ikanović je razgovarao s direktorom USAID-ovog projekta Asistencija energetskom sektoru (USAID EPA) Makom Kamenicom i članovima ovog projekta o važnosti uspostave ove berze.

Kako su saopćili iz EP BiH, budući da je Bosna i Hercegovina jedina država u regiji i Evropi koja nije uspostavila berzu električne energije, predstavnici EP BiH informirali su USAID EPA o koracima koje poduzimaju u cilju učešća na berzama u okruženju, ali i istakli spremnost za potpuni angažman na uspostavi berze.

Predstavnici USAID EPA su prezentirali dokumente koje je projekat pripremio u sklopu svojih aktivnosti na stvaranju preduslova za uspostavu berze električne energije u Bosni i Hercegovini, kao i napredak u izradi prednacrta državnog Zakona o regulatoru električne energije i prirodnog gasa, prijenosu i tržištu električne energije, budući da je USAID EPA zadužen za pružanje tehničke asistencije na izradi navedenog zakona.

Iz USAID EPA najavljena je i organizacija tehničkih radionica o razdvajanju Operatora distributivnog sistema, upravljanju potrošnjom i balansiranju domaćinstava i malih komercijalnih kupaca, kao i Energetski samit u Bosni i Hercegovini, najveći energetski događaj u Bosni i Hercegovini koji će održati od 23. do 26. aprila sljedeće godine, saopćili su iz EP BiH.

(Vijesti.ba)

Možda vas zanima