Home Bosna i Hercegovina Entitetski i državni ministri konačno postigli dogovor, BiH se kreće ka članstvu u Eurotransplantu

Entitetski i državni ministri konačno postigli dogovor, BiH se kreće ka članstvu u Eurotransplantu

by admin

Danas je postignut dogovor entitetskih ministara zdravstva i ministrice civilnih poslova Bosne i Hercegovine o upućivanju pisma namjere namjeri pristupanja BiH Eurotransplantu, …

… čime BiH konačno kreće na svoj put ka članstvu u Međunarodnoj fondaciji za razmjenu organa, saopćio je državni poslanik Saša Magazinović čija je poslanička incijativa kojom se zadužuje Vijeće ministara BiH da Međunarodnoj fondaciji za razmjenu organa Eurotransplant uputi pismo namjere za pridruživanje BiH Eurotransplantu usvojena na sjednici Parlamenta BiH u junu 2022. godine.

Posjetio je kako je tada rekao da je posao onih koji obnašaju vlast da nađu rješenje za međusobnu saradnju unutar Bosne i Hercegovine i da je to važnije nego ikakve političke razlike jer se radi o ljudskom zdravlju i ljudskim životima.

– To znači da će veliki broj građana kad pristupimo Eurotransplantu imati mnogo veće šanse za izlječenje i normalan život. To znači i razvoj transplantacijske medicine u našoj zemlji.

Za mene je velika stvar što je nakon više od decenije nečinjenja ovo pitanje pomjereno sa mrtve tačke. Sretan sam što sam imao prilike dati doprinos tome – napisao je Magazinović na svom Facebook profilu.

Članovi Konferencije za oblast zdravstva u Bosni i Hercegovini, koju čine ministrica civilnih poslova BiH Dubravka Bošnjak, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić, ministar zdravstva Federacije BiH Nediljko Rimac i predstavnik Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Brčko Distrikta BiH, sastali su se danas kako bi razmotrili najznačajnija pitanja oblasti zdravstva u BiH.

Članovi Konferencije podržali su aktivnosti koje je vodilo Ministarstvo civilnih poslova na obezbjeđivanju saglasnosti za priključenje Bosne i Hercegovine Eurotransplantu i saglasili su se da Ministarstvo uputi pismo namjere međunarodnoj mreži kojim će se iskazati interes Bosne i Hercegovine za pristupanje, uz naznačivanje nadležnosti u ovoj oblasti unutar Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Krajem 2023. godine, Ministarstvo civilnih poslova se obratilo entitetskim ministarstvima zdravlja za informaciju o saglasnosti da Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine uputi pismo namjere Eurotransplantu i iskaže interes Bosne i Hercegovine za pristupanje Eurotransplantu, a što predstavlja prvi korak u procesu pristupanja novih zemalja članica ovoj izuzetno važnoj mreži.

(Vijesti.ba / FENA)

Možda vas zanima