Home Bosna i Hercegovina Epidemija morbila u Tuzli i Živinicama: Početak škole povećava rizik

Epidemija morbila u Tuzli i Živinicama: Početak škole povećava rizik

by admin

Početak školske godine nova je briga za ljekare, jer postoji mogućnost širenja pojave morbila zbog povećanog kontakta među djecom.

„Ne možemo sada reći kako će biti, bolje ili gore. Vidjet ćemo narednih dana ali imamo pravo biti u bojazni jer će biti povećan broj kontakata i postoji mogućnost širenja i pojave većeg broja oboljelih.“, kazao je Denis Žepić, specijalista infektolog na Klinici za zarazne bolesti UKC Tuzla.


Denis Žepić / Vijesti.ba

Drugo polugodište u svim osnovnim i srednjim školama Tuzlanskog kantona počelo je danas. Iz Ministarstva obrazovanja TK su kazali da će pratiti epidemiološku situaciju i u skladu sa preporukama Zavoda za javno zdravstvo TK donositi odluke o eventualnom prekidu nastave.

Morbili su virusna infekcija koja se prenosi kapljično, kašljanjem oboljele osobe. Ova bolest ima dosta naziva – ospice, male ospice, male boginje, krzamak. Protiv morbila se moguće boriti jednino vakcinom MMR ili MRP koja se daje u 2 doze. Kod svih pomenutih slučajeva dijagnosticiranih morbila u TK je utvrđeno da osobe nisu vakcinisane MRP vakcinom, a potpuno ista situacija je i s velikim kašljem.

“U TK pokrivenost prvom dozom vakcine kod djece starosti od godinu dana iznosi 62 posto, a isto toliko je primilo i drugu dozu u šestoj godini života. Mi imamo grupu roditelja koji smatraju da nije potrebno njihovu djecu vakcinisati jer im ništa ne može biti te daju prednost bolesti. To je pogrešan stav”, kazao je epidemiolog iz Zavoda za javno zdravstvo TK Blaško Topalović.

Prema statističkim podacima, godišnje u Tuzlanskom kantonu više od 1000 djece ne primi vakcinu koju bi trebalo te sva ta djeca potencijalno mogu biti zaražena morbilama koje mogu izazvati različite kliničke slike.

“Dinamika nadomještanja propuštenih doza nije sustigla da vakcinišemo svu djecu, a koju smo propustili unazad pet godina. Mi smo epidemiju morbila imali i 2015. godine, što nam pokazuje da se one kao takve periodično pojavljuju kada se dostigne kritična masa nevakcinisane djece”, dodaje Topalović.

Zahvaljujući vakcinaciji morbile su u Evropi iskorijenjena bolest, dok na Balkanu nisu, iz već navedenog razloga.

Za siguran kolektivni imunitet u našoj zemlji je potrebno da 95 posto stanovništva bude vakcinisano obaveznim vakcinama. Inače, vakcine koje se daju konkretno protiv morbila i velikog kašlja se nalaze u programu obaveznih imunizacija na osnovu naredbe, a za njihovo neprimjenjivanje zadužene su inspekcije.

(Vijesti.ba)

Možda vas zanima