Home Sport Erdogan govorio o skandalu u Saudijskoj Arabiji: Oni nemaju vrijednost u našim očima

Erdogan govorio o skandalu u Saudijskoj Arabiji: Oni nemaju vrijednost u našim očima

by admin

Predsjednik Turske Tayyip Erdoğan osvruno se na veliki skandal od prije par dana kada je u Saudijskoj Arabiji otkazan susret između Galatasaraya i Fenerbahcea jer domaćini turskim klubovima nisu dozvolili da na teren izađu u majicama s likom Kemala Ataturka.

Utakmicu nisu željeli igrati istanbulski klubovi Fenerbahče i Galatasaray jer je organizator zabranio da se igrači na terenu pojave u majicama s likom Mustafe Kemala Ataturka, osnivača Republike Turske, koja ovih dana obilježava stotu godišnjicu od osnivanja.

Erdogan se prvi put oglasio nakon skandala koji se desio u Rijadu i smatra da je pogrešno miješati sport i politiku.

“Iz bilo kojeg razloga, pogrešno je pretvarati sport u materijal dnevno-političkog takmičenja. To ne koristi našem sportu. Želimo da turski sport, posebno nogomet, dođe do izražaja uspjesima, a ne debatama. Izjave opozicionih stranaka od sinoć vidimo kao nove primjere eksploatatorske politike. Republika je zajednička vrijednost 85 miliona ljudi. Gazi Mustafa Kemal je osnivač ove zemlje”, kazao je Erdogan, koji je potom prozvao Republikansku narodnu partija da pokušava iskoristiti novonastalu situaciju.

“Oni koji su do juče govorili: ‘Vi niste Ataturkovi vojnici, nego njegovi psi’, i oni koji su hodali ruku pod ruku, nemaju nikakvu vrijednost u našim očima. Iako Republikanska narodna partija ne zna kako branimo čast, dostojanstvo i čast Turske i turskog naroda, cijeli svijet zna jako dobro. Čak i ako opozicija ne zna kako štitimo ugled naše zemlje, cijelo čovječanstvo zna. Republikanska narodna partija i njeni saveznici treba da prestanu da drže predavanja i ako su iskreni, treba da postavljaju pitanja daleko od tačaka savezništva koje su produžetak separatističke organizacije. Ne možemo dozvoliti da se ovaj incident izvuče iz konteksta i iskoristi kao emisijski i provokativni materijal. Nismo oklijevali i nećemo oklijevati da preduzmemo sve korake koje je potrebno preduzeti u tom pogledu. Sportskoj zajednici prenosim najbolje želje. Očekujem od njih da iskreno prigrle duh fair-playa”, kazao je Erdogan.

Inače, Republikanska narodna partija je najstarija politička stranka u Turskoj, koju je osnovao Mustafa Kemal Atatürk, a od 2002. godine je glavna opoziciona stranka vladajućoj Stranci pravde i razvoja (AKP) na čijem čelu je Erdogan.

(Vijesti.ba)


Možda vas zanima