Home Svijet Etiopija posljednja u nizu država Afrike koja je ušla u stanje nesolventnosti

Etiopija posljednja u nizu država Afrike koja je ušla u stanje nesolventnosti

by admin

Druga najmnogoljudnija država u Africi najavila je ranije ovog mjeseca da namjerava formalno ući u nesolventnost, budući da je bila pod teškim finansijskim pritiskom zbog pandemije COVID-19 i dvogodišnjeg građanskog rata koji je okončan u novembru 2022. godine.

Etiopija je trebala izvršiti plaćanje 11. decembra, ali tehnički je imala vremena sve do utorka da obezbijedi novac zbog klauzule o roku odgode od 14 dana navedene u obveznici od jedne milijarde dolara.

Prema informacijama dva izvora upućena u situaciju, nositelji obveznica nisu primili isplatu do kraja petka, 22. decembra, posljednjeg međunarodnog radnog dana prije isteka roka odgode plaćanja.

Vladini dužnosnici u Etiopiji nisu odgovorili na zahtjeve za komentarom u petak ili tokom vikenda, ali očekivani prelazak u nesolventnost pridružit će ih dvjema drugim afričkim državama, Zambiji i Gani, u potpunom restrukturiranju putem “Zajedničkog okvira”.

Ova istočnoafrička zemlja prvi put je zatražila olakšice od dugova pod inicijativom koju predvodi G20 početkom 2021. godine.

Napredak je prvobitno odgođen zbog građanskog rata, ali, s opadanjem deviznih rezervi i rapidnim rastom inflacije, vjerovnici etiopske vlade u službenom sektoru, uključujući Kinu, pristali su na sporazum o suspenziji vraćanja duga u novembru ove godine.

Početkom decembra vlada je objavila da su paralelni pregovori koje su vodili s penzijskim fondovima i drugim vjerovnicima iz privatnog sektora koji posjeduju nene obveznice ipak propali.

(Vijesti.ba)

Možda vas zanima