EU na pragu trgovinskog rata s Kinom zbog električnih auta

1 minuta čitanja

Habeckova posjeta Kini prva je posjeta jednoga visokog evropskog zvaničnika otkako je Bruxelles predložio visoke carine na uvoz kineskih električnih vozila (EV), čija je svrha boriti se protiv onoga što EU smatra pretjeranim subvencijama, prenosi HINA.

Kina je danas, uoči Habeckova dolaska upozorila da bi eskalacija nesuglasica s EU-om u pogledu električnih vozila mogla izazvati trgovinski rat.

“Važno je shvatiti da ovo nisu kaznene tarife”, rekao je njemački ministar na prvoj plenarnoj sjednici dijaloga o klimi i transformaciji.

Zemlje poput Sjedinjenih Država, Brazila i Turske koristile su kaznene carine, ali ne i EU, istakao je Habeck, dodavši da “Evropa stvari radi drukčije.”

Rekao je da je Evropska komisija devet mjeseci vrlo detaljno ispitivala jesu li kineske kompanije subvencije koristile na nepošten način.

Bilo koja mjera kompenzacijske pristojbe koja proizlazi iz revizije EU-a “nije kazna”, kazao je ministar, dodavši da je svrha takvih mjera kompenzirati prednosti koje je Peking omogućio kineskim kompanijama.

Na sastanku sa Zhengom Shanjieom, predsjednikom kineske Nacionalne komisije za razvoj i reforme, Habeck je rekao da su predložene carine EU-a namijenjene izjednačavanju tržišnih uslova za Kinu.

“Učinit ćemo sve da zaštitimo kineske kompanije”, odgovorio je Zheng.

(Vijesti.ba)

Podijeli ovaj članak