Home Svijet EU parlament: Ruskog agresora treba spriječiti da pobijedi

EU parlament: Ruskog agresora treba spriječiti da pobijedi

by admin

Evropska unija mora provesti institucionalne reforme i ubrzati proces proširenja, pozvali su eurozastupnici u usvojenim izvještajima o vanjskoj, sigurnosnoj i odbrambenoj politici, saopćio je jučer Evropski parlament.

Evropski parlament usvojio je godišnji izvještaj za 2023. godinu o provedbi zajedničke vanjske i sigurnosne politike te izvještaj o provedbi zajedničke sigurnosne i odbrambene politike u kojima se upozorava da nove geopolitičke okolnosti i ratovi u blizini “ugrožavaju sigurnost Evropske unije”, prenosi HINA.
Eurozastupnici smatraju da je potrebno ubrzati proces proširenja Unije, provesti institucionalne reforme, reformisati proces donošenja odluka u Uniji, kao i da EU mora biti ustrajna u podršci Ukrajini i nastaviti joj vojno pomagati do kraja rata. Izvjestitelj iz redova pučana, Nijemac David McAllister, čiji je izvještaj usvojen sa 338 glasova za, 86 protiv i 122 suzdržanih, rekao je da EU mora još puno raditi ako želi postati “ozbiljan i nezavisan geopolitički igrač”.
“Moramo kombinovati revitaliziranu politiku proširenja s institucionalnim reformama, imati bližu saradnju sa multilateralnim organizacijama i ojačati bilateralna partnerstva. Usvojeni tekst trebao bi poslužiti kao smjernica za prioritete iduće Evropske Komisije i Visokog predstavnika za vanjsku i sigurnosnu politiku”, rekao je McAllister.
Hrvatska eurozastupnica i potpredsjednica AFET-a Željana Zovko (HDZ/EPP) pozdravlja što se u izvještaju poziva na razvijanje preventivne demokratije. Bila je izvjestiteljica Evropskog parlamenta za preporuku o ulozi preventivne diplomacije Evropske unije u rješavanju zamrznutih sukoba širom svijeta i smatra je “proaktivnim vanjskopolitičkim alatom” kako bi se sukobi primarno prevenisali, umjesto gasili.
Parlament u izvještaju ističe da su “vojna pobjeda Ukrajine i buduća integracija te zemlje u EU i NATO nužne za osiguranje evropske sigurnosti, stabilnosti i održivog mira”.
“Da bismo imali trajnu sigurnost u Evropi i u svijetu, ruskog agresora treba spriječiti da pobjedi u Ukrajini. (…) EU također mora osigurati dovoljno sredstava za našu kolektivnu sigurnost i odbranu, istovremeno osiguravajući uspostavljanje potrebnih institucionalnih okvira za uefikasno rješavanje kriza u blizini”, rekao je izvjestitelj iz redova socijaldemokrata Sven Mikser čiji je izvještaj o sigurnosnoj i odbrambenoj politici usvojen sa 350 glasova za, 91 protiv i 96 suzdržanih.
Hrvatski eurozastupnik, socijaldemokrat Tonino Picula rekao je na raspravi uoči glasanja da zajednička vanjska i sigurnosna politika ne smiju ostati najslabije karike Unije, kao i da su potrebne institucionalne reforme, ali da se “moraju temeljiti na jasnoj procjeni evropskih potreba, a ne koristiti kao alat političke moći”.

(Vijesti.ba)

Možda vas zanima