Home Bosna i Hercegovina EU poziva Dom naroda BiH da usvoji Zakon o sprečavanju pranja novca

EU poziva Dom naroda BiH da usvoji Zakon o sprečavanju pranja novca

by admin

Predloženi Zakon je u najvećoj mjeri izrađen u skladu s evropskim standardima i donosi jasne prednosti za bh. građane i poslovne subjekte, saopćeno je iz Odjela za komunikacije Evropske unije.

Razlog zašto je hitno potrebno zakazati sjednicu u sedmici od 12. do 16. februara jeste to što Komitet MONEYVAL Vijeća Evrope dolazi u Bosnu i Hercegovinu 12. februara radi procjene da li je BiH postigla zadovoljavajući nivo standarda u oblasti sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma.

Ukoliko Nacrt zakona ne stupi na snagu prije nego što MONEYVAL završi svoju misiju 28. februara, on neće biti obuhvaćen procjenom, što značajno povećava rizik da će Radna grupa za finansijsko djelovanje (FATF) staviti Bosnu i Hercegovinu na svoju sivu listu, čime će se BiH naći na listi jurisdikcija EU sa strateškim nedostacima u sistemu za sprečavanje pranja novca i finansiranje terorizma, navodi se u saopćenju.

U saopćenju se ističe da bi stavljanje na liste imalo političke, ekonomske i finansijske posljedice za BiH, te bi uticalo na pristup međunarodnim finansijskim tržištima i transakcijama, privatnim komercijalnim aktivnostima, kao i javnim fiskalnim poslovima, a nadalje može odvratiti strana ulaganja i otežati međunarodno kretanje kapitala.

Pored toga, Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma je više puta naglašavan, uključujući i od predsjednice Ursule von der Leyen prilikom njene nedavne posjete, kao jedan od prioriteta, uz druge zakone, koji su potrebni prije nego što Evropsko vijeće u martu razmotri treba li dati zeleno svjetlo Bosni i Hercegovini za otvaranje pristupnih pregovora. Potrebno je da nadležni u BiH pokažu da njihova iskazana predanost budućnosti u EU takođe uključuje i posvećenost evropskim standardima. Vrijeme je od ključne važnosti, navodi se u saopćenju.

(Vijesti.ba/FENA)

Možda vas zanima