Home Svijet EU se obavezuje da će se pridružiti patroliranju na Crvenom moru

EU se obavezuje da će se pridružiti patroliranju na Crvenom moru

by admin

Evropska unija saopćila je sinoć da će zemlje članice doprinijeti operaciji Prosperity Guardian koju predvode SAD s ciljem zaštite komercijalnog brodarstva u Crvenom moru od napada pobunjenika Huti iz Jemena koje podržava Iran, prenosi politico.eu.

– Neodgovorne akcije Hutija predstavljaju prijetnju slobodi plovidbe u Crvenom moru – napisao je na X-u je Josep Borrell, visoki predstavnik EU za vanjsku politiku, nakon hitnog sastanka Političko-sigurnosnog odbora bloka.

Odobravanje EU će olakšati zemljama da se pridruže američkim naporima.

Velika Britanija se pridružila, dok Italija šalje ratni brod. Francuska, koja ima razarač u tom području, izjavila je u utorak da je zainteresirana, ali da se još nije obavezala da će se pridružiti operaciji.

Druge zemlje su čekale da se EU pokrene. Blok već vodi misiju Atalanta za borbu protiv piraterije kod obale Somalije, koju predvodi Španija i koja uključuje brodove iz zemalja poput Njemačke, Holandije, Švedske i Italije.

SAD su pominjale Španiju kao članicu svoje koalicije na Crvenom moru, ali Madrid je kasnije pojasnio da ne učestvuje u misiji koja nije imala podršku ni NATO-a ni EU.

Njemačka ima slične nedoumice. Vojsci ove zemlje potreban je mandat parlamenta da bi učestvovala, jer koalicija uključuje potencijalnu upotrebu sile, ali ne potpada pod okrilje EU, NATO-a ili UN-a, rekao je novinarima ranije glasnogovornik vlade Steffen Hebestreit.

(Vijesti.ba / FENA)

Možda vas zanima