Home Svijet EU spremna da uvede sankcije osobama umiješanim u maltretiranje i smrt Navalnog

EU spremna da uvede sankcije osobama umiješanim u maltretiranje i smrt Navalnog

by admin

Evropska unija spremna je da dogovori sankcije za nekoliko osoba za koje se smatra da su umješane u maltretiranje i smrt kritičara Kremlja Alekseja Navalnog u arktičkoj kažneničkoj koloniji, saopćilo je u petak troje diplomata.

Ministri vanjskih poslova EU vjerovatno će odobriti sankcije u ponedjeljak, dan nakon završetka trodnevnih ruskih izbora koji će predsjedniku Vladimiru Putinu skoro sigurno omogućiti još šest godina na čelu najveće svjetske nuklearne sile.

Nakon što je preživio pokušaj trovanja 2020. Navalni (47), Putinov najistaknutiji kritičar, umro je prije mjesec dana, na služenju kazne od više 30 godina zatvora zbog prevare, ekstremizma, i drugih optužbi za koje je kazao da su izmišljene kako bi ga ušutkali.

Ruske vlasti izdale su smrtovnicu u kojoj se navodi da je umro prirodnom smrću. Sljedbenici Navalnog vjeruju da su ga ubile vlasti, što Kremlj negira.

Osam evropskih zemalja prvobitno je u februaru pisalo visokom predstavniku EU za vanjsku politiku i sigurnost Josepu Borrellu tražeći sankcije ruskim tužiocima, sudovima i zatvorskim zvaničnicima zbog smrti Navaljnog.

“Mislim da ćete vidjeti politički dogovor kada su u pitanju sankcije protiv osoba koje su bile umiješane u smrt Navalnog”, kazao je visoki diplomata EU za Reuters, govoreći pod uslovom anonimnosti zbog osjetljivosti teme.

Dvojica drugih diplomata također su kazali kako očekuju političku odluku ministara.

(Vijesti.ba)

Možda vas zanima