Home Sport Evertonu oduzeta još dva boda

Evertonu oduzeta još dva boda

by admin

I to ostavlja Everton na 16. mjestu s 27 bodova, dva boda iznad zone ispadanja.

– Nezavisna komisija saslušala je dokaze i argumente kluba o nizu potencijalnih olakotnih faktora za njegovu priznatu povredu pravila od 16.6 miliona funti (21 mililon dolara), uključujući učinak dvije uzastopnih PSR optužbi, saopćila je Premier liga.

Everton je rekao da se planira ponovo žaliti. Klub je u januaru optužen za kršenje PSR-a Premier lige u svojim financijskim podacima za razdoblje koje počinje 2019.-20. i završava 2022.-23.

Prema smjernicama Premier lige, klubovi su u opasnosti od kršenja PSR-a ako pretrpe više od 105 miliona funti (132.62 miliona dolara) gubitaka tokom tri sezone, ili 35 miliona funti godišnje. Klub je prethodno priznao kršenje PSR-a za razdoblje procjene koje završava sa sezonom 2021.-22., nakon što je u tom razdoblju pretrpio gubitke od 124.5 miliona funti, prema nezavisnoj komisiji.

Klub iz Merseysidea kažnjen je za prvi prekršaj oduzimanjem 10 bodova u novembru, a nakon žalbe, ta im je kazna smanjena na šest bodova. U izjavi u januaru, Everton je istaknuo da je prva optužba već pokrila 75 posto razdoblja njihovog drugog kršenja, za koje su već bili sankcionisani.

Prošle godine trostruki osvajač Manchester City upućen je nezavisnoj komisiji zbog više od 100 navodnih kršenja financijskih pravila, ali u tom slučaju nije donesena nikakva presuda. City je negirao bilo kakvu krivnju.

Everton je rekao da Premier liga nema “mehanizam za sprječavanje ponovnog sankcioniranja kluba zbog kršenja u financijskim razdobljima koja su već bila predmet kazne”. Dana 31. marta klub s Merseysidea objavio je gubitak od 89.1 miliona funti za sezonu 2022.-23.

Dok je Everton bio prvi klub kojemu su oduzeti bodovi zbog kršenja PSR-a, Nottingham Forest je ranije ovog mjeseca pao u zonu ispadanja nakon što su mu oduzeta četiri boda zbog kršenja financijskih pravila prošle sezone. Forest je 17. s 25 bodova, odigrao je utakmicu više od Evertona, a ispred je Luton Towna na 18. mjestu.

(Vijesti.ba/HINA)

Možda vas zanima