Home Svijet Evropski parlament poziva na ‘trenutni i trajni’ prekid vatre u Gazi

Evropski parlament poziva na ‘trenutni i trajni’ prekid vatre u Gazi

by admin

U novoj rezoluciji o ratu u Gazi Evropski parlament poziva na ‘trenutni i trajan’ prekid vatre kako bi se spriječio rizik od masovne gladi te na trenutno i bezuslovno oslobađanje svih talaca.

Rezolucijom se osuđuju nedavni napadi na humanitarne konvoje u Gazi. Rezolucija je usvojena sa 372 glasa za, 44 protiv i 120 suzdržanih.

Poziv na trenutni i trajni prekid vatre je novi, jer se u januaru riječ ‘trenutni’ nije pojavila u tada usvojenoj rezoluciji, ali humanitarna kriza postala je akutnija.

– Dogovorili smo snažnu rezoluciju s jasnom porukom. Civili, civilna infrastruktura i humanitarni konvoji nikada ne bi smjeli biti meta. Glad se nikada ne bi smjela koristiti kao oružje. Pozivamo Izrael da dopusti više humanitarne pomoći u Gazu i da otvori sve koridore kako bi stotine kamiona koji prevoze pomoć mogli ući u Gazu – rekla je Hilde Vautman (Open VLD), koja je učestvovala u pregovorima, javlja Belga.

Kathleen Van Brempt (Vooruit) podržala je tekst, ali je izrazila žaljenje što nije usvojen amandman koji poziva na suspenziju Sporazuma o pridruživanju EU-a i Izraela zbog “opetovanog kršenja međunarodnog humanitarnog prava i međunarodnih ljudskih prava” od strane Izraela.

(Vijesti.ba / FENA)

Možda vas zanima