Festival horova ‘Muzika povezuje Evropu’ od 4. do 6. jula u Sarajevu

3 minuta čitanja

Tema ovogodišenjeg MUCE festivala je “Mir & ljubav/Peace & Love”, jer organizatori smatraju da su to dvije ključne stvari koje su nam neophodne u današnjem vremenu ratova, klimatskih promijena, duhovnog i materijalnog siromaštva, u vremenu otuđenja od sebe, drugih, Zemlje i prirode.

Na festivalu će se predstaviti horovi iz Belgije (Choral de l'Alma), Francuske (20.21), Njemačke (Neues chor berlin), Poljske (Capelle Ecumenica), Rumunije (Visszang korus) i Mađarske (Orokifju Zenebaratok Korusa”, te domaćini iz Bosne i Hercegovine – mješoviti hor “Seljo” iz Sarajeva, vokalni ansambl “Corona” i vokalni ansambl “Bugojno”.

Festivalski koncerti će biti održani 4. i 6. jula.

U četvrtak, 4. jula s početkom u 19.30 sati u Zemaljskom muzeju BiH horovi će pjevati povodom 30 godina od osnivanja Udruženja “Obrazovanje gradi BiH – Jovan Divjak”. Na tom koncertu svaki hor će se predstaviti sa po nekoliko kompozicija iz svog repertoara.

– Ovaj koncert posvećen je UG “Obrazovanje BiH – Jovan Divjak” jer želimo redovito podsjećati da je naš dragi Jovan Divjak bio inicijator saradnje bh. horova i horova iz regiona sa horovima La Viva iz Francuske iz koje su se izrodile brojne dalje saradnje, te osnivanje pokreta La Viva Balkan koji okuplja horove iz BiH, Hrvatske i Srbije. Divjakova ljubav prema horskoj muzici i druženjima rezultirala je vezama među horovima koja traje i danas – navodi se u saopćenju organizatora.

U subotu, 6. jula s početkom u 19.30 sati, u crkvi Sv. Josip na Marijin dvoru u Sarajevu, horovi će pjevati koncert pod nazivom mota ovogodišnjeg festivala “Mir & Ljubav”. Na tom koncertu horovi će pojedinačno izvesti po jednu kompoziciju iz vlastitog repertoara, a kada se na sceni okupi gotovo 150 horista, svi zajedno će izvesti pjesme o miru, ljubavi, Zemlji.

– Ovo nije prvi susret pomenutih horova. Prije ovog festivala horovi su sarađivali kroz projekat VoCe (Glasovi i putevi Europe) kojim je obilježavano 100 godina od Prvog svjetskog rata. Projekat je trajao od 2014. do 2018. godine i svake godine su se horovi okupljali u drugoj zemlji. VoCE projekat je započeo 2014. godine u Sarajevu, a završen je 2018. u Berlinu – ističe se u saopćenju organizatora koje potpisuje dirigentica mješovitog hora “Seljo” i ženskog vokalnog ansambla “Corona” Tijana Vignjević.

Prije dvije godine prvi MUCE festival organiziran je u Mađarskoj, gdje su se ovi isti horovi susreli i izveli djelo savremenog mađarskog kompozitora Kayamara “Reunion of Babel”.

Ove godine je Sarajevo domaćin, te organizatori pozivaju sve ljubitelje horske muzike, sve aktiviste i sugrađane koji žele doprinijeti svojim prisustvom glasu Mira i ljubavi, da im se pridruže na koncertima MUCE festivala 4. i 6. jula.

(Vijesti.ba/FENA)

Podijeli ovaj članak