Home Svijet Francuska i Britanija podržat će Ukrajinu ‘koliko bude potrebno’

Francuska i Britanija podržat će Ukrajinu ‘koliko bude potrebno’

by admin

Njegovi komentari došli su u vrijeme dok raste zabrinutost u Kijevu da bi strpljenje i jedinstvo Zapada mogli popucati u borbi protiv Rusije, skoro dvije godine nakon što je invazija počela u februaru 2022.

Britanija i Francuska nepokolebljive su pristalice Ukrajine, i nastavit ćemo da budemo koliko god bude potrebno – izjavio je Cameron nakon razgovora u Parizu s francuskom kolegicom Catherine Colonna, dodajući: “Ne sumnjam da možemo osigurati da Putin izgubi, i bitno je da izgubi. Moramo biti apsolutno nepokolebljivi u tome kako podržavamo Ukrajinu.”

Bijela kuća upozorila je u ponedjeljak da Sjedinjene Države imaju samo dovoljno odobrenih sredstava za još jedan paket pomoći Ukrajini ove godine, a tvrdolinijaški republikanci u Kongresu blokiraju dodatnu pomoć.

Insistirajući da Zapad mora ostati na svom kursu, Cameron je uporedio borbu protiv ruske invazije s igrom u različitim djelima.

– Prvi čin bio je zapanjujući neuspjeh Rusije da postigne svoje ciljeve u početnoj fazi invazije – rekao je Cameron.

– Drugi čin bila je briljantnost koju su Ukrajinci pokazali kada su otjerali Ruse, i naravno, treći čin je bio teži na terenu – rekao je on očigledno misleći na neuspjeh ukrajinske kontraofanzive ovog ljeta da postigne proboj.

Cameron, bivši premijer koji je prošlog mjeseca neočekivano imenovan za šefa britanske diplomatije, dodao je: “Četvrti čin tek, međutim, treba da bude napisan, i moramo biti sigurni da smo ga napisali na ispravan način.”

I Cameron i Colonna željeli su naglasiti da su Britanija i Francuska na istoj strani oko glavnih međunarodnih tema, uključujući Ukrajinu i Bliski istok, čak i nakon Brexita, prenosi AFP.

– Naše dvije zemlje, rame uz rame od početka, radile su zajedno kako bi osigurale da ruska agresija ne bude nagrađena, da je neuspjeh i da Ukrajina može povratiti svoju slobodu, svoj suverenitet, svoj teritorijalni integritet – rekla je Colonna.

– Nadamo se da se ova saradnja može dodatno ojačati – dodala je.

(Vijesti.ba / FENA) 

Možda vas zanima