Francuska: Najveća izlaznost od 1981. godine

1 minuta čitanja

U drugom krugu parlamentarnih izbora u Francuskoj do 12 časova glasalo je 26,63 odsto glasača, što je najveća izlaznost na parlamentarnim izborima još od 1981. godine, pokazuju podaci francuskog ministarstva unutrašnjih poslova, prenosi Figaro.

- OGLAS -

Prošle nedelje, u prvom krugu, do 12 časova glasalo je 25,9 odsto, a 2022. godine do podneva je glasalo 18,43 odsto birača.

U Francuskoj se danas održava drugi krug prevremenih parlamentarnih izbora.

- OGLAS -

Nedjelju dana nakon prvog kruga, oko 49 miliona birača upisanih u biračke spiskove može da glasa u drugom krugu parlamentarnih izbora, a procjene i rezultati biće saopšteni od 20 časova.

Danas se glasa za 501 od 577 mjesta u Nacionalnoj skupštini, donjem i najvažnijem domu francuskog parlamenta, a preostalih 76 mjesta već je osvojeno u prvom krugu glasanja.

- OGLAS -

Krajnje desničarsko Nacionalno okupljanje (RN) i njegovi saveznici vode nakon prvog kruga izbora sa osvojenih oko 34 odsto glasova, levičarska koalicija Novi narodni front osvojila je 29 odsto glasova, a centristička koalicija Zajedno, kojoj pripada i stranka “Preporod”, francuskog predsjednika Emanuela Makrona, zauzela je treće mjesto, prenosi Tanjug.

(Vijesti.ba)

 

Podijeli ovaj članak