Home Svijet Francuski i španski političari se posvađali zbog paradajza

Francuski i španski političari se posvađali zbog paradajza

by admin

Iako živimo u svijetu gdje se tenzije između zemalja podižu gotovo na svakodnevnom nivou, najmanje što se moglo očekivati jeste da će dvije evropske države ući u politički konflikt ni manje ni više nego zbog – paradajza.

Naime tokom protekle sedmice, francuski političari, pod pritiskom poljoprivrednika koji su organizovali demonstracije, izrazili su solidarnost sa farmerima te su izjavili kako njihove španske kolege uživaju nepravedno bolji status jer podliježu manje zahtjevnim ekološkim standardima.

Manji ekološki standardi ujedno znače i to da španski poljoprivrednici mogu proizvoditi voće i povrće po nižoj cijeni.

Sa ovom konstatacijom složio se i premijer Francuske Gabriel Attal koji je izjavio kako nije fer da susjedne zemlje mogu koristiti pesticide koji su zabranjeni u Francuskoj.

“Licemjerno je uvoziti voće i povrće sa onih mjesta koja uništavaju vlastiti ekosistem da bi obavljali proizvodnju”, poručio je premijer Francuske.

Na njegove izjave reagovao je i premijer Španije Pedro Sanchez koji je u četvrtak nakon vanrednog zasjedanja Evropskog vijeća odbacio Attalove komentare i pohvalio španske proizvode.

“Uspjeh naših proizvoda rezultat je ogromnog inovativnog napretka poljoprivrednog sektora i napornog rada španskih farmera”, poručio je Sanchez.

Također, osvrnuo se i na negativne komentare bivše francuske ministrice ekologije Segolene Royal koja je izjavila kako su španski proizvodi ocijenjeni “biološki lažnim” te je proglasila paradajz u toj zemlji nejestivim.

“Nema sumnje da je naš paradajz najbolji na svijetu. Pozivam Royal da dođe u Španiju i proba naš paradajz. Uskoro će shvatiti zašto je bez premca”, zaključio je Sanchez.

(Vijesti.ba)

Možda vas zanima