Home Svijet Francuski poljoprivrednici istovarali đubrivo ispred državnih institucija

Francuski poljoprivrednici istovarali đubrivo ispred državnih institucija

by admin

Vlada premijera Gabriela Attala odustala je u petak od planova za postepeno smanjenje državnih subvencija na dizel u poljoprivredi i najavila druge korake usmjerene na smanjenje finansijskih i administrativnih pritisaka s kojima se suočavaju mnogi poljoprivrednici.

FNSEA, najveći francuski poljoprivredni sindikat, saopćio je da će nastaviti s protestima i da su mnogi farmeri ostali na blokadama koje su u subotu postavili na autoputevima i glavnim cestama.

– Mjere koje je najavio Attal nisu dovoljne, neće pomoći našem novčanom toku – rekla je farmerka Natacha Guillemet za BFM TV.

Drugi su se držali svoje prijetnje da će postaviti blokade na putevima oko Pariza.

Demonstranti su također održali tihi marš u gradu Beauvais na sjeveru Francuske kako bi odali počast poljoprivrednicima koji su umrli posljednjih godina, a neki su počinili samoubistvo zbog stresnih uslova rada.

Neki od njih su istovarali đubrivo ispred ulaza u države institucije, kao znak revolta.

Francuska je najveći poljoprivredni proizvođač u Evropskoj uniji, a protesti francuskih poljoprivrednika prate slične akcije u drugim evropskim zemljama kao što su Nemačka i Poljska, dok mnogi demonstranti kažu da su pogođeni globalizacijom i stranom konkurencijom.

(Vijesti.ba / Fena)

Možda vas zanima