Home Sport Fudbalski potres u Engleskoj: Slavnom klubu oduzeta četiri boda

Fudbalski potres u Engleskoj: Slavnom klubu oduzeta četiri boda

by admin

Nekadašnji osvajač Lige prvaka, ekipa Nottingham Foresta, kažnjena je oduzimanjem četiri boda zbog kršenja Pravila o profitu i održivosti, navodi se u današnjim izvještajima FA (Engleskog fudbalskog saveza).

Ovim sankcijama, klub je dospio u zonu ispadanja, sa bodom manje od sedamnaestoplasiranog Lutona.

Popularni ’’Šumari“ u januaru su optuženi za kršenje Pravila u sezoni 2022/23. Nisu ispunili osnovna načela Finansijskog fair playa da u tri sezone ne smiju da imaju više od 105 miliona funti gubitka.

Iako je ovo druga uzastopna sezona Foresta u eliti, nisu izbjegli kaznu, jer su narušili pravila i Premier lige i Championshipa. U toj posljednjoj sezoni u nižem rangu takmičenja, nisu smjeli da izgube više od 61 miliona funti godišnje.

Od promocije u elitu, kroz play-off, Nottingham je doveo 42 igrača. Postavljali su nove rekord-transfere tri puta, nakon angažovanja Taiva Awonijia, pa Morgana Gibbsa-Waitha i na kraju Ibrahima Sangarea.

U postupku protiv nezavisne komisije, Forrest je priznao kršenje zakona ali su tvrdili da su prekršili pravila samo dva mjeseca, dok su popunjavali svoje račune između 30. juna i 1. septembra.

Dobili su tek prvu ratu od 47,5 miliona funti, koliko im je dugovao Tottanham od prodaje Brenana Johnsona baš 1. septembra. Forrest ga je mogao prodati Brentfordu za 30 miliona funti i poštovati propise, ali je prihvatio veću ponudu Spursa.

’’Šumari“ će se vjerovatno žaliti na ovu odluku u roku od 14 dana i praktično pokrenuti novi postupak. Tim Nuna Espirita Santa je drugi kažnjeni u ovoj sezoni, poslije Evertona, kome je nakon žalbe kazna sa 10 smanjena na šest bodova.

(Vijesti.ba)


Možda vas zanima