Home Sport Fudbalski sladokusci danas uživaju: Tradicionalni Boxing Day

Fudbalski sladokusci danas uživaju: Tradicionalni Boxing Day

by admin

Boxing Day, ili dan nakon Božića, donosi nam pet utakmica u Premier ligi i čak 12 u Championshipu. Pet duela elitnog ranga engleskog nogometa igrat će se u četiri različita termina tako da će fanovi uživati tokom cijelog dana.

Za postojanje Boxing Daya veže se nekoliko teorija, a ona o kojoj se najviše priča jeste ta da se radi o prvom danu nakon Božića kada bi imućni Englezi darovali svoje sluge. Na ovim prostorima dan nakon Božića naziva se Stjepanovo ili Štefanje, a kod Engleza se koristi izraz Boxing Day, odnosno Dan kutija.

Dio tradicije je i taj da ulaznice na Boxing Day budu jeftinije kako bi ih što veći dio ljudi mogao priuštiti, a govori se i da vlasnici godišnjih ulaznica nerijetko poklanjaju svoje ulaznice na ovaj dan.

Program počinje od 13:30 kada Newcastle dočekuje Nottingham Forest kao veliki favorit. Od 16 sati sastaju se Bournemouth – Fulham i Sheffield United – Luton, a od 18:30 Liverpool će gostovati Burnleyu.

Najuzbudljiviji meč dana igra se od 21 sat i veliki derbi. Manchester United će dočekati sjajnu Aston Villu koja ima šansu čak i preuzeti vrh tabele Premier lige.

(Vijesti.ba)


Možda vas zanima