Home Bosna i Hercegovina Grad Tuzla pomaže udruženja koja skrbe o najosjetljivijim kategorijama

Grad Tuzla pomaže udruženja koja skrbe o najosjetljivijim kategorijama

by admin

Grad Tuzla je danas potpisao ugovore vrijedne više 2,6 miliona maraka sa udruženjima i organizacijama civilnog društva za programske aktivnosti i projekte iz oblasti socijalne i zdravstvene zaštite, ljudskih prava, prevencije nasilja nad ženama, brige za osobe treće životne dobi, brige za djecu, mlade i osobe sa invaliditetom, kulture i sporta.

Najveći je ovo iznos sredstava do sada kada su u pitanju ove namjene.

„Sredstva su izdvojena iz Budžeta Tuzle za podršku 18 organizacija koje obavljaju svoje aktivnosti, posebno u polju socijalne zaštite, ljudskih prava, prevencije nasilja nad ženama. Također, tu su udruženja koja brinu o osobama treće životne dobi, djeci, mladim, osobama sa invaliditetom. Ove smo godine podržali određene organizacije sa dodatnim sredstvima, tu posebno izdvajam „Viva Žene“ sigurnu kuću. Ove godine smo uvrstili u naš budžet i organizaciju „Koraci nade““, kazao je Zijad Lugavić, gradonačelnik Tuzle.

Iz Centra „Koraci nade“ Tuzla koji okuplja djecu i mlade sa invaliditetom, zadovoljni su podrškog Grada Tuzla. Ove godine su pomognuti sa 24 hiljade maraka.

„Centar okuplja 180 članova djece i mladih sa različitim oblicima invaliditeta. Ova sredstva će nam pomoći da realizujemo sve naše aktivnosti koje smo planirali. Tu spada kontinuirano pružanje tretmana za naše korisnike u vidu edukacijsko-rehabilitacijskih tretmana za korisnike kao i psihosocijalnu podršku njihovim porodicama. Time podižemo kvalitet njihovog života i ravnopravno ih uključujemo u zajednicu“, kazala je Jasmina Krivošija, direktorica Centra „Koraci nade“ Tuzla.

Grad Tuzla kroz povećanje budžeta za ova udruženja, pokazuje empatiju prema osjetljivim kategorijama, ističe gradonačelnik.

„Grad Tuzla pokazuje spremnost da pomogne uvijek onome kome je pomoć potrebna i da kvalitet života svih građana učinimo boljim. Nadam se da ćemo u idućoj i idućim godinama uspjeti izdvojiti još veća sredstva za ove namjene“, zaključio je Lugavić.

Za ove namjene iz Budžeta Grada Tuzle izdvojena su sredstva u iznosu od 2.610.000 KM.

(Vijesti.ba) 

Možda vas zanima