Home Svijet Grupa ‘Islamski otpor u Iraku’ preuzela odgovornost za napade na tri američke baze

Grupa ‘Islamski otpor u Iraku’ preuzela odgovornost za napade na tri američke baze

by admin

Trojica pripadnika američkih oružanih snaga su poginula, a deseci ranjeno nakon napada dronom na američku vojnu bazu u Jordanu poznatu kao Kula 22 (Tower 22), koja se nalazi na granici Iraka i Sirije.

Grupa koja je preuzela odgovornost za smrtonosni napad na američku vojnu bazu na sjeveroistoku Jordana sebe naziva ‘Islamskim otporom u Iraku’, objavio je The Guardian.

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden okrivio je militante podržane od strane Irana za napad i izjavio: “Tražit ćemo odgovornost od svih u vrijeme i na način koji odaberemo.”

Iran je negirao bilo kakvo učešće u napadima, ali grupa ‘Islamski otpor u Iraku’ preuzela je odgovornost kao dio njihovih napora, potaknutih ratom Izraela i Hamasa, da pokuša protjerati američke trupe iz Iraka i Sirije.

‘Islamski otpor u Iraku’ je termin koji se koristi kako bi se opisala labava koalicija milicija podržanih od strane Irana, koje se protive podršci SAD-a Izraelu u ratu u Gazi. Članstvo u grupi namjerno je nejasno, pružajući svakoj oružanoj grupi određeni stepen vjerodostojnog poricanja, navodi Atlantic Council.

Postoje dokazi koji ukazuju na to da iranska Revolucionarna garda igra koordinirajuću ulogu, saopćio je Washingtonski institut za bliskoistočnu politiku.

‘Islamski otpor u Iraku’ saopćio je u nedjelju da su gađali američko osoblje bespilotnim letjelicama na tri lokacije u Siriji, uključujući dvije baze u blizini mjesta gdje se susreću granice Iraka, Sirije i Jordana, ali nije bilo odmah jasno da li je ta grupa mislila konkretno na napad u kojem su ubijeni američki vojnici.

Od izbijanja rata u Gazi, grupa je preuzela odgovornost za oko 20 napada na američke snage u Iraku i Siriji.

Američke vojne snage bile su napadnute više od 150 puta od grupa koje podržava Iran u Iraku i Siriji.

(Vijesti.ba / FENA)

Možda vas zanima